Ωνάσειο: Στην Ελλάδα το πρώτο ρομπότ απολύμανσης με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

  • Iatropedia newsroom
ρομπότ απολύμανσης
Τα ρομπότ απολύμανσης μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε μόλις δέκα λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Τα προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Tο πρώτο Ευρωπαϊκό ρομπότ απολύμανσης έφτασε στην Ελλάδα την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2021 και παρεδόθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Άμεσα  αναμένεται να παραδοθεί ακόμα ένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου.

Τα ρομπότ απολύμανσης προμηθεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Συνολικά θα αγοράσει 200 ρομπότ απολύμανσης για ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Τα ρομπότ  μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε μόλις δέκα λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Με μία φόρτιση ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Και αυτό διότι δεν χρειάζεται πλέον οι εργαζόμενοι να χειρίζονται, να μεταφέρουν ή να αποθηκεύουν τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη και για τους ασθενείς.

Τα δύο προαναφερθέντα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται ανάμεσα στα 31 πρώτα που λαμβάνουν ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες και Σλοβενία.

Συνολικά, προϋπολογισμός ύψους έως 12 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμος από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI) της Επιτροπής για την αγορά των 200 ρομπότ απολύμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν