Ωνάσειο: Σταθερή η κατάσταση 5χρονου με σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Το αγοράκι είχε βαριά καρδιακή ανεπάρκεια. Αντιμετωπίστηκε με τοποθέτηση ειδικού μηχανήματος. Πλέον νοσηλεύεται στο Παίδων Π. & Α. Κυριακού σε σταθερή κατάσταση.

Σταθερή ήταν χθες η κατάσταση της υγείας ενός 5χρονου ανασφάλιστου παιδιού, το οποίο χρειάσθηκε να μεταφερθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) για να αντιμετωπιστεί η βαριά καρδιακή ανεπάρκεια που είχε παρουσιάσει.

Όπως ανακοίνωσε το ΩΚΚ, το αγοράκι πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο. Όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο από το Παίδων, η κατάστασή του ήταν κρίσιμη, καθώς η καρδιακή ανεπάρκειά του δεν βελτιωνόταν με φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε ακόμα Αγλαΐα Κυριακού: 5χρονο παιδί νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο μετά από Covid

Έτσι, οι γιατροί και ο διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία υπέβαλλαν αίτημα για να μεταφερθεί στο ΩΚΚ. Και αυτό διότι το Κέντρο είναι το μοναδικό νοσοκομείο όπου εφαρμόζεται η μέθοδος μηχανικής υποστήριξης τύπου ECMO σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Το ECMO είναι ένα σύστημα εξωσωματικής οξυγόνωσης του αίματος. Τοποθετείται σε ασθενείς με σοβαρή αναστρέψιμη καρδιακή ή/και αναπνευστική ανεπάρκεια, όταν δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.

Χειρουργική τοποθέτηση

Μετά την εισαγωγή του 5χρονου στο ΩΚΚ, αξιολογήθηκε από ομάδα γιατρών του Παιδοκαρδιολογικού και του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος και της Παιδοκαρδιολογικής-Παιδοκαρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας. Έτσι, αποφάσισαν την επείγουσα χειρουργική τοποθέτηση του συστήματος μηχανικής υποστήριξης του μυοκαρδίου ECMO.

Ο μικρός ασθενής νοσηλεύθηκε για τέσσερις ημέρες στην Παιδοκαρδιοχειρουργική ΜΕΘ του ΩΚΚ, με μηχανική υποστήριξη. Στο μεσοδιάστημα η κατάσταση της υγείας του παιδιού βελτιώθηκε σημαντικά. Η καρδιά του απέκτησε πολύ καλή λειτουργία και έγινε επιτυχής διακοπή της μηχανικής υποστήριξης.

Το αγοράκι μεταφέρθηκε χθες Παρασκευή στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» σε σταθερή κατάσταση για συνέχιση της νοσηλείας του.

Σημειώνεται ότι το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) είναι μία επικίνδυνη νόσος της παιδικής ηλικίας. Πρωτοεμφανίστηκε το 2020 και συσχετίζεται με τη νόσο Covid-19.