Ωνάσειο: «Χρονική και -προς το παρόν- όχι αιτιολογική η συσχέτιση του εμβολιασμού με την περικαρδίτιδα»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΩΚΚ
Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) σχετικά με το περιστατικό περικαρδίτιδας που παρουσιάστηκε σε ασθενή που πάσχει από πνευμονική υπέρταση, μετά τον εμβολιασμό της, με το εμβόλιο της Pfizer.

Συγκεκριμένα, το Ωνάσειο αναφέρει πως η ασθενής πράγματι εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του νοσοκομείου και ακολούθως εμφάνισε περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer, η οποία διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο. Στη συνέχεια η ασθενής έλαβε φαρμακευτική αγωγή και επέστρεψε στο σπίτι της.

Το περιστατικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΩΚΚ, έχει «χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση». Σημειώνεται, επίσης, πως θα συμπληρωθεί η προβλεπόμενη «κίτρινη κάρτα» δήλωσης πιθανών παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19, η οποία θα αποσταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν ασθενή που παρακολουθείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενημερώνουμε ότι η ασθενής εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ και ακολούθως εμφάνισε περικαρδίτιδα, η οποία επίσης διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο μας.

Η ασθενής αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επέστρεψε στην οικία της.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα ενημερώσει ως οφείλει την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση με τον εμβολιασμό χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση»

Τι καταγγέλλει η ασθενής σε ανάρτησή της στο facebook

Η ασθενής που υπέστη περικαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό της είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Ιωάννα Αλυσανδράτου, η οποία πριν από μερικές ημέρες έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Σε ανάρτησή της, η Ιωάννα Αλυσανδράτου, συνδέει το περιστατικό της με το εμβόλιο. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι έκανε το εμβόλιο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Μαΐου και το ίδιο βράδυ άρχισε να νιώθει μία «κακουχία».

Συνεχίζοντας αναφέρει: «την άλλη μέρα το πρωί ξεκίνησε ο πυρετός που τελικά έφτασε ως 38 αλλά το κυριότερο σύμπτωμα ήταν ότι από τις 16.00 περίπου ως και τις 23.30 που κοιμήθηκα είχα έναν απίστευτο πόνο στη μέση του στέρνου. Ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που θεώρησα ότι παθαίνω έμφραγμα!! Πίστεψα ότι ήταν το στομάχι μου μια και οι οδηγίες που μου είχαν δώσει το ανέφεραν στα συχνά συμπτώματα. Πήρα ένα αντιόξινο και προσπάθησα να ηρεμήσω για να κοιμηθώ. Το πρωί ξύπνησα πολύ καλύτερα με τον οξύ πόνο να έχει υποχωρήσει αλλά ακόμα να πονάω με κάθε ανάσα… έφτασα στα επείγοντα στο Ωνάσειο για να εξεταστώ για σιγουριά… το αποτέλεσμα έκπληξη για όλους μας… Περικαρδίτιδα ».