Ομοφοβική εμπρηστική επίθεση στο Checkpoint της Θετικής Φωνής

  • Γιάννα Σουλάκη
Οι δράστες εισέβαλαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και έριξαν βενζίνη προκαλώντας πυρκαγιά, ενώ απέσπασαν τη σημαία με το ουράνιο τόξο που συμβολίζει τους αγώνες των κινημάτων της  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Θετική Φωνή κάνει λόγο για ομοφοβικά κίνητρα.

Η δομή των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint στο Μονάστηρακι, λειτουργεί ως κέντρο δωρεάν εξετάσεων για το HIV και διαγιγνώσκει κάθε χρόνο περίπου το 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα. Αποτελεί πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής και του ιδρύματος AHF Europe. Μέχρι σήμερα στο Checkpoint έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 100.000 δωρεάν εξετάσεις σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Περίμεναν να φύγουν οι υπάλληλοι

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των Κέντρων Πρόληψης  Checkpoint όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου. Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο της δομής που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός πως στη δομή δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της Θετικής Φωνής είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

«Ο φασισμός είναι το σκοτάδι…Σιγά μη φοβηθούμε!»

Οι εργαζόμενοι και εθελοντές πρωτοστατούν στην εξάλειψη των διακρίσεων, στερεοτύπων και προκαταλήψεων που βάζουν ολόκληρες κοινωνικές  ομάδες στο περιθώριο. Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:  «Η απάντησή μας είναι διαχρονικά ξεκάθαρη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το φόβο να θρέψει το τέρας. Η σημαία του ουράνιου τόξου θα κυματίζει και πάλι από σήμερα στη δομή μας, ως μία έμπρακτη πολιτική δήλωση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υποκύπτουν σε κανένα φασιστικό εκβιασμό. Το Checkpoint δε θα διακόψει ούτε για μία στιγμή τη λειτουργία του. Οι λήπτες των υπηρεσιών μας θα γίνονται προσωρινά δεκτοί στην κινητή μονάδα που έχει σταθμεύσει έξω από το κτίριο».

Τα Checkpoint καλούν όλους του κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις και κάθε πολίτη να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτίρια τους, ως μία συμβολική απάντηση ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις εκφοβισμού.

Κ.Μητσοτάκης: Απαράδεκτη και καταδικαστέα η επίθεση

Την καταδίκη του για την επίθεση στο κέντρο πρόληψης και εξέτασης Athens Checkpoint εξέφρασε μέσω ανάρτησης του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε πως «είχα τη χαρά να επισκεφτώ πρόσφατα το #Checkpoint, να δω από κοντά το σημαντικό έργο που κάνουν και να γνωρίσω ανθρώπους που έχουν βοηθήσει. Η επίθεση που δέχτηκαν χθες είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Οι δράστες πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν