Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Στον αξονικό τομογράφο μούμιες από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

  • Ρούλα Τσουλέα
Αιγυπτιακή Συλλογή
Οι μούμιες εξετάστηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που άρχισε το 2016 και ολοκληρώθηκε εφέτος.

Η δεύτερη και τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών από την Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) διεξήχθη το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023.

Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα διενεργήθηκε με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του ΕΑΜ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Δρ Νικόλαος Μποντόζογλου και η επιστημονική ομάδα του εξέτασαν τέσσερις μούμιες της πτολεμαϊκής περιόδου από την Αιγυπτιακή Συλλογή του ΕΑΜ.

Αιγυπτιακή Συλλογή

Πρόκειται για τη συνέχεια του πρώτου σταδίου της έρευνας, το οποίο διεξήχθη τον Οκτώβριο 2016. Τότε είχαν εξεταστεί πέντε άλλες πτολεμαϊκές μούμιες από την Αιγυπτιακή Συλλογή του ΕΑΜ.

Η τελευταία φάση του ερευνητικού προγράμματος περιελάμβανε και τη μεταφορά των μουμιών, σε ειδικά κατασκευασμένα κιβώτια. Τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.

Αιγυπτιακή Συλλογή

Αντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με την συνεργασία των κατά τόπους μουσείων.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Όμιλος Ιατρικού και το ΕΑΜ εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στην εταιρεία Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη και την κατασκευή των κιβωτίων στα οποία τοποθετήθηκαν οι μούμιες και μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά τους, καθώς και στην Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της.