Διεθνής επιτυχία από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών: Για πρώτη φορά, διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας

  • Γιάννα Σουλάκη
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2022, πρωτοποριακή επέμβαση διαδερμικής αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας, σε δύο ασθενείς με σοβαρή καρδιακή νόσο. Η επέμβαση, που χαρακτηρίζεται ως "χαμηλού κινδύνου" χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης, έγινε από την έμπειρη ομάδα του επεμβατικού καρδιολόγου Δρ. Βλάση Νινιού, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο, που αποτελεί παγκόσμια ελληνική πρωτιά στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (21/6) η διοίκηση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Πρόκειται για  διαδερμικό χειρουργείο αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία και με ήπια νάρκωση, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε δύο διαφορετικούς ασθενείς, που έπασχαν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον επεμβατικό καρδιολόγο Δρ. Βλάση Νινιό και την ομάδα του στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τη βαλβίδα που έχει ανεπάρκεια, τοποθετώντας μία νέα, σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην καρδιά», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Νινιός.

Η βαλβίδα αυτή, είναι η πρώτη του είδους της που εμφυτεύεται και έχει το πλεονέκτημα ότι η επέμβαση γίνεται μέσα από τη μηριαία φλέβα, με μία ελάχιστη τομή στον μηρό, χωρίς κανονική καρδιοχειρουργική επέμβαση:

«Αυτό γίνεται χωρίς να σταματήσει η καρδιά -όπως στα κλασικά χειρουργεία, χωρίς ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς τομές στο στέρνο και ενώ κοιμάται ελαφρά», σημείωσε ο επικεφαλής καρδιολόγος και Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κα Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ, Δρ. Βλάσης Νινιός, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, κος Χρήστος Αποστολόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Βασίλης Αποστολόπουλος: «Οι έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εφάμιλλες των καλύτερων νοσοκομείων του κόσμου»

Ανακοινώνοντας τη μεγάλη αυτή ιατρική επιτυχία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος,  τόνισε:

«Η υλοποίηση σημαντικών καινοτομικών προγραμμάτων επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο που έχουν κατακτήσει οι επιστήμονες κύρους που εργάζονται μαζί μας στο Ιατρικό Αθηνών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί οι έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εφάμιλλες των καλύτερων νοσοκομείων του αναπτυγμένου κόσμου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια παραμένοντας στην πρώτη γραμμή εφαρμογής καινοτομικών προγραμμάτων προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.»

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, επεσήμανε ότι το Ιατρικό Αθηνών συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία, παρά τις προκλήσεις της συγκυρίας.

«Το πρότυπο λειτουργίας του Ιατρικού εμφανίζει μεγάλη αντοχή και διάρκεια, πρόσθεσε, επειδή λειτουργούμε με μακροπρόθεσμη οπτική. Προσφέρουμε ένα διαφορετικό μοντέλο υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις ανάγκες των ασθενών αλλά και με συνεχή αναβάθμιση των καινοτομιών που εφαρμόζουμε».

Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βλάσης Νινιός, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής , Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, κος Χρήστος Αποστολόπουλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Βλάσης Νινιός: «Ήπιο χειρουργείο, χαμηλού κινδύνου»

Ο Δρ. Βλάσης Νινιός, πρόσθεσε πως η επέμβαση είναι ήπια σε σχέση με τις μέχρι σήμερα επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της καρδιολογικής αυτής νόσου:

«Η επέμβαση είναι χαμηλού κινδύνου και οδηγεί άμεσα σε μεγάλη βελτίωση των ασθενών. Πρακτικά μηδενίζεται η ανεπάρκεια της βαλβίδας, επιτρέποντας την ταχύτατη κινητοποίησή τους μετά την επέμβαση. Έχουν πλήρη ανάρρωση και βελτίωση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν».

Αξίζει να σημειωθεί πως η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό, είναι μία πρόκληση, γιατί συνήθως έχουν συννοσηρότητες και δεν μπορούν να χειρουργηθούν.