Ομιλία του καθηγητή Γενετικής Στυλιανού Αντωναράκη στο ΙΑΣΩ

  • Ρούλα Τσουλέα
Αντωναράκης
Ο Στυλιανός Αντωναράκης είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ομιλία για τον ρόλο του γονιδιώματος στην υγεία και την αρρώστια θα πραγματοποιήσει στο ΙΑΣΩ ο κ. Στυλιανός Αντωναράκης, ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 12:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ (Λεωφ. Κηφισίας 37-39 στο Μαρούσι). Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Προγράμματος του Ομίλου.

Ο κ. Αντωναράκης είναι ιατρός και πανεπιστημιακός ερευνητής που ασχολείται με το γονιδίωμα του ανθρώπου και τη σημασία του στη βιολογική ζωή και τις ασθένειες. Είναι ενεργός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ διατέλεσε καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στις μονογονιδιακές κληρονομικές ασθένειες, τη διάγνωση, την παθοφυσιολογία και την θεραπεία τους. Ο κ. Αντωναράκης και η ομάδα του ανακάλυψαν την αιτιολογία πολλών κληρονομικών ασθενειών, όπως η μεσογειακή αναιμία, η αιμορροφιλία και περισσότερες από 40 άλλες ασθένειες.

Ήταν υπεύθυνος για την αποκωδικοποίηση του χρωμοσώματος 21 του ανθρώπου, τόσο στην αρχική του φάση, όσο και στη διάρκεια του μεγάλου αυτού βιολογικού προγράμματος. Ο κ. Αντωναράκης ανακάλυψε σχεδόν όλα τα γονίδια του χρωμοσώματος αυτού και μελέτησε εκτενώς την ποικιλομορφία του γονιδιώματος που προδιαθέτει στις ανθρώπινες αρρώστιες.

Μελέτησε επίσης εκτενώς την τρισωμία 21 και ανακάλυψε την προέλευση του τρίτου χρωμοσώματος στην παθολογική αυτή κατάσταση. Δημιούργησε την Παγκόσμια Ημέρα του Συνδρόμου Down (21 Μαρτίου), που συμβάλλει στην ενσωμάτωση των ασθενών στην κοινωνία και προάγει την έρευνα.

Ελεύθερη είσοδος

Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και είναι από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Δεκάδες μαθητές του είναι καθηγητές σε ονομαστά πανεπιστήμια.

Έχει βραβευτεί με το βραβείο Allan Award το 2019, που είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση της γενετικής έρευνας στον κόσμο. Ένας μαθητής του, ο καθηγητής Gregg Semenza, πήρε το βραβείο Νόμπελ το 2019 για ευρήματα που μερικώς έγιναν στο εργαστήριο του κ. Αντωναράκη.

Ο κ. Αντωναράκης διατέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενετικής του Ανθρώπου και του Διεθνούς Οργανισμού για το Γονιδίωμα του Ανθρώπου. Έχει εργαστεί για τη γονιδιωματική ισότητα σε όλα τα κράτη του κόσμου.

Η παρακολούθηση της επιστημονικής ομιλίας μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία ή μέσω Live Streaming στο link https://bit.ly/44lovxp. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210 6383906.