Όμικρον 2: Δύο κρούσματα από την υποπαραλλαγή της Όμικρον εντοπίστηκαν στο Ελ. Βενιζέλος

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εντόπισαν οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον. Του παραλλαγμένου ιού Όμικρον, δηλαδή, που φέρει το όνομα "Όμικρον 2".

Δυο κρούσματα της Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στην χώρα μας μετά από ελέγχους στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόκειται για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος της …παραλλαγής Όμικρον, που έχει εντοπιστεί πως δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα διαγνωστικά τεστ.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα την Πέμπτη 20/01/2022 κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η υποπαραλλαγή αυτή που ονομάζεται και «stealth» γιατί δεν ανιχνεύεται εύκολα, εμφανίστηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 και πρόκειται για τον δεύτερο κλάδο της Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή αυτή, έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που την κάνει μη ανιχνεύσιμη από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιείται για την ανίχνευσή της. Αυτό δεν σημαίνει πως τα τεστ δεν ανιχνεύουν τον ασθενή ή φορέα που είναι θετικός, απλώς δεν εντοπίζεται από το PCR τεστ με την ταχεία μέθοδο ότι είναι  παραλλαγή Όμικρον, όπως εξηγεί στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, Δημήτρης Θάνος.

Σαρηγιάννη: «Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την Όμικρον 2 σημείωσε πως: «Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με τη μετάλλαξη Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη».