Ολοκληρώθηκε η πρώτη κλινική μελέτη φάσης Ι της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ

  • Ρούλα Τσουλέα
κλινική μελέτη
Η Μονάδα άρχισε την λειτουργία της πριν από τρία χρόνια. Διεξάγει μελέτες σε ανθρώπους και μελέτες βιοϊσοδυναμίας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη κλινική μελέτη φάσης Ι της Μονάδας Κλινικών Ερευνών του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, η οποία λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 εθελοντές, οι οποίοι επιλέχθηκαν μεταξύ 44 υποψηφίων. Οι κλινικές μελέτες φάσης Ι είναι πολύ σημαντικές διότι αποτελούν το πρώτο βήμα των δοκιμών σε ανθρώπους υποψήφιων νέων φαρμάκων.

Στη φάση αυτή ελέγχεται η ασφάλεια των υπό ανάπτυξη φαρμάκων. Η δραστικότητά τους ελέγχεται στις επόμενες φάσεις.

Η Μονάδα Κλινικών Ερευνών του ΑΠΘ αποτελεί μία από τις τρεις της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας & Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) που άρχισε τη λειτουργία της πριν από τρία χρόνια.

Σε αυτήν θα διεξάγονται, εκτός από μελέτες φάσης Ι, και μελέτες βιοϊσοδυναμίας. Κατ’ αυτές ελέγχεται η δραστικότητα και η ασφάλεια γενόσημων φαρμάκων σε σύγκριση με τα πρωτότυπα.

Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για την εκτέλεση ανάλογων μελετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη Μονάδα Κλινικών Ερευνών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης.

Στην πρώτη κλινική μελέτη της Μονάδας δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στους συμμετέχοντες, δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνός της Καθηγητής Γεώργιος Παπαζήσης.

Πληροφορίες για τις κλινικές μελέτες και τον ρόλο των εθελοντών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Μονάδας. Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί υγιείς εθελοντές, ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΜΒΙΕΕ ομότιμος καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης.

Επιπλέον, η Μονάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με φαρμακευτικές εταιρείες από το εξωτερικό (π.χ. ΗΠΑ, Λατινική Αμερική), κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock