Όλοι οι άνθρωποι της …Υγείας! Ποιοι έχασαν και ποιοι κέρδισαν τη μάχη των εκλογών

  • Iatropedia
Αν εξαιρέσει κανείς τον Ανδρέα Λοβέρδο που επανεκλέγεται πρώτος σε σταυρούς παρότι ήταν από τους πιο ...μνημονιακούς υπουργούς, οι περισσότεροι από το χώρο της υγείας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους πολυπόθητους σταυρούς για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη βουλή.

Άλλωστε οι έδρες περιορίσθηκαν και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε 160 έδρες τώρα θα αναγκαστεί να περιορισθεί στις 41. Και η ΝΔ θα …περάσει τη θητεία της με 108 βουλευτές έστω και αν η πραγματική της δύναμη είναι 58 βουλευτές και με την πριμοδότηση έφθασε τις 109 έδρες.

Εκτός της νέας βουλής θα μείνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης που ήταν υποψήφιος στην Καβάλα σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Μάρκο Μπόλαρη που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς.

Στη Β' Αθήνας όπου ήταν υποψήφιοι από το ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι άνθρωποι της υγείας, δεν κατάφεραν και πολλά. Και πως να καταφέρουν όταν το κόμμα τους εξασφάλισε μόλις 4 έδρες με τον Ανδρέα Λοβέρδο να είναι ο μοναδικός από το χώρο της υγείας που διατήρησε τη θέση του.

Στην 7η θέση και 2.813 σταυρούς με το 99% της καταμέτρησης χωρίς να εκλέγεται, βρίσκεται η Αθηνά Δρέττα πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών ασφαλίσεων που ασχολήθηκε με τις παροχές στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε φάρμακα και υπηρεσίες.

Στην αμέσως επόμενη θέση μη εκλόγιμη στην 8η, ο άλλοτε προϊστάμενός της Αθηνάς Δρέττα, τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που επίσης είχε εμπλοκή με το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και της περίθαλψης. Κατόρθωσε να αποσπάσει 2573 σταυρούς που ωστόσο δεν τον βοηθούν να ανέβει τα σκαλιά του κοινοβουλίου, εάν βεβαίως δεν ξαναγίνουν εκλογές.

Δεν εκλέγεται επίσης ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος καθώς και ο έταιρος Γ.Γ. Γιώργος Κατριβάνος.

Εκτός μένει όμως από τη ΝΔ και ο άλλοτε υφυπουργός Υγείας και αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Αθανάσιος Γιαννόπουλος ο οποίος ήταν υποψήφιος για πρώτη φορά στη Β' Αθήνας από τη Φθιώτιδα όπου κατέβαινε επί σειρά ετών. Εξελέγη στην 20η θέση με 1004 σταυρούς (καταμέτρηση 99%).

Εκτός και μια γυναίκα της υγείας της ΝΔ η οποία ωστόσο ήταν υποψήφια για πρώτη. Η Ευγενία Πανταζή της Β Αθήνας και εκπρόσωπος του συλλόγου των γιατρών εργασίας κέρδισε 428 σταυρούς και βρέθηκε στη 33η θέση.

Στην Α' Αθήνας για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα πήγαν στα …Τάρταρα καθώς εξελέγη μόνο ο Κώστας Σκανδαλίδης. Για τους ανθρώπους της υγείας όμως της ΝΔ οι συνθήκες ήταν κάπως καλύτερες καθώς ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος βγαίνει 2ος με 10.523 σταυρούς και ο επίσης πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης 3ος με 8839. Εκτός μένει όμως ο Μανόλης Αγγέλακας που εξελέγη 10ος με 2511 ψήφους και δεν μπαίνει στη νέα βουλή. Ο κ.Αγγέλακας είναι στον τομέα της υγείας της ΝΔ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου