Όλα καλά με το πλαφόν συνταγογράφησης αλλά τι θέλει να πει ο «ποιητής»;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τι δεν καταλαβαίνουν από το υπουργείο Υγείας και μας στέλνουν ενημέρωση με την οποία αναλύουν την διάταξη για το πλαφόν συνταγογράφησης; Η διάταξη όντως αυτά προβλέπει αλλά το πρόβλημα είναι παρόλα αυτά υπαρκτό στην Λέσβο κι ας μην απεικονίζεται στις μετρήσεις του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι αρμόδιοι γιατροί για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν θέλουν να υπερβούν το πλαφόν τους και να υποστούν ελέγχους και υπόνοιες για υπερσυνταγογράφηση. Δεν πρέπει κάποιος να το λύσει το πρόβλημα ως μοναδικό που είναι;

Το δημοσίευμα από το νησί της Λέσβου ανέφερε ότι «με πλαφόν 124 ευρώ, «ούτε ασπιρίνες δεν μπορούν να μας γράψουν οι γιατροί, όταν τα φάρμακα κοστίζουν από 750 έως 3.500 ευρώ!». Τάδε έφη ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων και Φίλων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Λέσβου, Θεόδωρος Χάιδος.

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «αυτό όμως που εντείνει το πρόβλημα στη Λέσβο και τις ακριτικές περιοχές είναι το γεγονός ότι οι γιατροί που μπορούν να συνταγογραφήσουν είναι ελάχιστοι και συγκεκριμένα, για το εν λόγω νησί, δύο νευρολόγοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ένας εξ αυτών, ο Δαμιανός Πέτρου, είχε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, εξηγώντας ότι με αυτό το πλαφόν δεν μπορούν αντικειμενικά να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Η απάντηση που πήρε ήταν… ενημέρωση για τις προβλεπόμενες κυρώσεις με πρόστιμα, σε περίπτωση που ο γιατρός ξεπερνά κατά πολύ και συχνά το πλαφόν».

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί της κατάλληλης ειδικότητας και αυτοί που υπάρχουν δεν είναι διατεθειμένοι να υπερβούν το πλαφόν συνταγογράφησης και να έχουν προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ…

Διαβάστε εδώ την σχετική ενημέρωση για το πλαφόν από το υπουργείο Υγείας:

Κατόπιν δημοσιεύματος σχετικού με το μηνιαίο πλαφόν συνταγογράφησης και το πρόβλημα που, υποτίθεται, ότι προέκυψε με τη συνταγογράφηση φαρμάκων για ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη Μυτιλήνη, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Διευκρινίζεται ότι με την Υ.Α.Γ5(α)/70068 (ΦΕΚ Β’ 2332/30.10.2015) επικαιροποιήθηκαν τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).

Επισημαίνεται ότι από τα όρια συνταγογράφησης εξαιρείται η συνταγογράφηση που αφορά σε χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), σε καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), σε ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), σε μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων, σε καρκινοπαθείς, σε πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, σε πάσχοντες από κυστική ίνωση και σε ασθενείς με πνευμονική υπέρταση. Εξαιρούνται επίσης τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, και τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του. Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής της υπ’ αριθμ. οικ. 12449/7−2−2014 (ΦΕΚ 256/Β΄/2014) υπουργικής απόφασης.

Διευκρινίζεται ότι εν τέλει τα προαναφερόμενα ποσοστά συνταγογράφησης θα εκτιμώνται αφού θα ολοκληρωθεί ο μήνας.

Διευκρινίζεται ότι η νομοθεσία προβλέπει να κινείται η διαδικασία κυρώσεων μόνο σε συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη υπέρβαση  μετά από τον έλεγχο των περιπτώσεων ιατρών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.), πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.  Συνεπώς εάν κάποιος ιατρός παρακολουθεί σημαντικό αριθμό ασθενών για τη θεραπεία των οποίων απαιτείται η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους π.χ. ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αυτό θα λαμβάνεται υπόψη.

Από στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ στη βάση δεδομένων της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών, η εκτέλεση συνταγών στη Λέσβο, όσον αφορά στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, κυμάνθηκε σε σταθερούς ρυθμούς για τους μήνες Νοέμβριο 2015 έως και Ιανουάριο 2016.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν