ΩΚΚ: Δωρεάν εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου σε έξι δήμους της Αττικής

  • Ρούλα Τσουλέα
ΩΚΚ
Η δράση θα διεξαχθεί 29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου σε Αθήνα, Αιγάλεω, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Πειραιά.

Σε έξι δήμους της Αττικής θα βρεθεί η κινητή μονάδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), για να μετρήσει με τους ενδιαφερόμενους δημότες ηλικίας 35-65 ετών το «σκορ της καρδιάς τους».

Πρόκειται για την δωρεάν προληπτική εκτίμηση του καρδιολογικού κινδύνου που διατρέχουν, βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων που αξιολογούνται επιτόπου. Η κινητή μονάδα του ΩΚΚ θα βρεθεί στους δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Κηφισιάς και Πειραιά.

Η δράση τιτλοφορείται «Heart score – Η καλή καρδιά μετράει». Διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, που εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Θα αρχίσει την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για τα 30 χρόνια του ΩΚΚ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η δράση περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Αρχικά, λαμβάνεται ένα σύντομο ιστορικό του επισκέπτη από εξειδικευμένους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες του ΩΚΚ. Ακολουθεί μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται υπολογισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου, βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την παροχή συμβουλευτικής νοσηλευτικής για την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, αναλόγως με τα αποτελέσματα της μέτρησης.

Το πρόγραμμα

Όπως ανακοίνωσε το ΩΚΚ, η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων θα γίνεται από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Το πρόγραμμά της έχει ως εξής:

  • Παρασκευή και Σάββατο 29-30 Σεπτεμβρίου 2023: Σύνταγμα (δίπλα στο Μετρό)
  • Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023: Κηφισιά (εμπορικό κέντρο Shopping land, επί των οδών Κολοκοτρώνη και Λεβίδου)
  • Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023: Πειραιάς (οδός Δραγάτση Ιακώβου 1Α)
  • Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023: Καλλιθέα (πλατεία Δαβάκη)
  • Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023: Αιγάλεω (κεντρική πλατεία, πλησίον του Μετρό)
  • Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023: Γλυφάδα (συμβολή των οδών Άγγελου Μεταξά και Γρηγορίου Λαμπράκη).