ΟΚΑΝΑ: Το ταμείον είναι μείον και οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η έκτακτη χρηματοδότηση δεν έφτασε ποτέ στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά του τακτικού προϋπολογισμού που είναι σημαντικά μειωμένος.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, στο τέλος του τρέχοντος έτους τα χρέη θα αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες (από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα) του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ για να συναντήσει τον Υπουργό Υγείας και να του εκθέσει τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει ο Οργανισμός, δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημα για συνάντηση. Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια λειτουργούν σε καθεστώς τραγικών ελλείψεων. Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία».

Σοκαριστική είναι η πληροφορία ότι την τελευταία 3ετία δεν γίνονται εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β, ασθενών των οποίων η πλειοψηφία πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C. Επίσης εδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του HIV/AIDS, ούτε οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα υποκατάστασης!

Οι δε μονάδες υποκατάστασης είναι σημαντικά υποστελεχωμένες, ενώ νέες μονάδες σχεδιάζονται, οι οποίες προβλέπεται να λειτουργήσουν με το ήδη υπάρχον προσωπικό… Έτσι λοιπόν κλείνουν μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα για να εξοικονομηθείπροσωπικό ώστε να στελεχωθούν νέες μονάδες.

«Θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς και όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού της αντίστοιχης περιόδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίσθηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού.

Από τη μεριά μας δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τον Οργανισμό να ευτελίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες – είμαστε αυτοί που παράγουμε το έργο του Οργανισμού και θα το υπερασπιστούμε με ΟΛΟΥΣ τους δυνατούς τρόπους», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.