Οι «θεριακλήδες» της Ανατολής δεν καπνίζουν σε κλειστούς χώρους- Οι «μάγκες» της Ευρώπης κάνουν ό,τι θέλουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γείτονα, το γνωρίζατε; Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856! Έπρεπε να έρθει το 2002 για να ψηφιστεί εκ νέου ένας αντικαπνιστικός νόμος, το 2008 για να ψηφιστεί επί Δημήτρη Αβραμόπουλου ένας αυστηρότερος με ισχύ από 1η Ιουλίου 2009, και το 2019 για να καπνίζει ακόμα και ο γιατρός στο επάγγελμα, υπουργός Υγείας, μέσα στο υπουργείο, μέσα στη Βουλή, και σε κλειστούς χώρους διασκέδασης με αποτέλεσμα να μας περιγελούν στην ΕΕ και... γι' αυτό! Για την ιστορία, προσωπικά υπεραμύνομαι του δικαιώματος των καπνιστών, να καπνίζουν! Άλλο αυτό, κι άλλο η επιβολή του παθητικού καπνίσματος στους μη καπνίζοντες με ταυτόχρονη "παρανομία"...

Το 2009 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που οι Τούρκοι, με βαθιά πολιτισμική ροή προς το κάπνισμα, είχαν ήδη σεβαστεί την παγκόσμια γνώση ότι στο κάπνισμα οφείλονται το 70% των κρουσμάτων καρκίνου, και το είχαν απαγορεύσει σε δημόσιους κλειστούς χώρους, ακόμα και παραδοσιακά καφενεία και νυχτερινά κέντρα! Ιδιωτικά και σε εξωτερικούς χώρους βέβαια οι Τούρκοι συνεχίζουν να κάνουν ό,τι θέλουν και να καπνίζουν όσο θέλουν και πολύ καλά κάνουν! Σεβάστηκαν όμως το νόμο ως προς την επιβολή παθητικού καπνίσματος σε αυτούς που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να καπνίζουν!

Ας δούμε πως εξελίσσεται το «φαινόμενο» Ελλάδα μετά το 2008…

Ο Νόμος 3730/2008 απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους εργασίας (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικών με παραπάνω από 1 εργαζόμενο), σταθμούς, μέσα μεταφοράς, ταξί και επιβατικά πλοία όπως και σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών μαγαζιών διασκέδασης.

Για νυχτερινά κέντρα μεταξύ των 70 και 300 τ.μ. επιτρέπεται να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι όπου μπορούν να καπνίζουν μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη στη Περιφέρεια. Για κέντρα με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ., ο χώρος καπνιζόντων μπορεί να είναι 40% του συνολικού εμβαδού του καταστήματος αλλά πρέπει να διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο ώστε να μην…καπνίζουν θέλοντας και μη, οι άκαπνοι.

Τι έγινε πριν από 1 ακριβώς έτος

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση, τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο τον Ιανουάριο του 2018 επί υπουργίας των σημερινών υπουργών Υγείας Ξανθού και Πολάκη. Για την ιστορία, την εγκύκλιο υπογράφει μόνο ο κ. Ξανθός!

Ο υπουργός Υγείας ζητεί από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος με τα πρόστιμα να είναι βαριά σε όσους δεν τηρήσουν τους κανονισμούς.

Μάλιστα, για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Διαβάστε εδώ όλη την egkyklios 2018 kapnisma.

Δείτε τι απάντησε χθες ο κ. Παύλος Πολάκης στον Ευρωπαίο Επίτροπο που τον επέκρινε για το κάπνισμα αλλά και για το dresscode στο ΥΥΚΑ: