Κατ’ οίκον νοσηλεία για ογκολογικούς ασθενείς σε 8 νοσοκομεία όλης της χώρας

  • Γιάννα Σουλάκη
κατ'οίκον
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκεται υπό υλοποίηση από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό της νοσηλείας στο σπίτι για ογκολογικούς ασθενείς.

Εντός του μηνός Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα της νοσηλείας στο σπίτι για ασθενείς που πάσχουν από ογκολογικά νοσήματα. Ένα πρόγραμμα που σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες σοβαρές και χρόνιες νόσους.

Το πρόγραμμα «Οίκοθεν» στοχεύει, όχι μόνο να διευκολύνει τους ασθενείς να λαμβάνουν τις θεραπείες τους στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού τους με λιγότερες αναμονές και ταλαιπωρία για τους ίδιους και τους φροντιστές τους, αλλά παράλληλα να συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα βοηθά και στην καλύτερη διαχείριση πόρων.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες μέρες, σε 8 νοσοκομεία της χώρας θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα, τα οποία θα συντονίζουν και θα υποστηρίζουν την κατ’ οίκον νοσηλεία των ασθενών με καρκίνο.

Το πρόγραμμα “Οίκοθεν” θα ξεκινήσει από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Αγιος Σάββας.

Δείτε επίσης: Οίκοθεν: Νέο πρόγραμμα φέρνει δωρεάν ογκολογικές θεραπείες στο σπίτι για τους καρκινοπαθείς

Φορέας υλοποίησης είναι ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το κόστος αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει το χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2025. Στο ποσό περιλαμβάνεται η δαπάνη για το προσωπικό, αλλά και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την υποστήριξη της νοσηλείας των ασθενών στο οικείο περιβάλλον.

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.), η οποία θα κληθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να εκπονήσει το ειδικό σχέδιο της κατ’ οίκον νοσηλείας των βαρέως πασχόντων ασθενών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’ οίκον νοσηλεία, αλλά όχι τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά και τη μεταφορά και χορήγηση φαρμάκων στο σπίτι.

Τα οφέλη του προγράμματος

Έχει αποδειχθεί από μελέτη του Υπουργείου Υγείας, πως η θεραπεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις του και περίπου 200 χαμένες ώρες (μετακινήσεις, αναμονές κλπ) για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και για τον φροντιστή του.

Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση χώρων και συγκεκριμένα ένα 30%, από τους χώρους που σήμερα δεσμεύονται στα νοσοκομεία για τη χορήγηση αυτών των θεραπειών.

Το τελευταίο επιστρέφει ως όφελος στον ίδιο τον ασθενή, καθώς θα μειωθούν οι λίστες αναμονής με τη βελτίωση της προσβασιμότητας και ως εκ τούτου δεν θα περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσει τη θεραπεία του.

Hospital@Home: 1.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος

Μετά τον καρκίνο, νοσηλεία στο σπίτι θα παρέχεται σε όσους μπορούν να λάβουν με ασφάλεια την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και πιο συγκεκριμένα όσοι πάσχουν από:

  • χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
  • νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια,
  • κυστική ίνωση,
  • χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η λίστα των ασθενειών θα μεγαλώνει όσο επεκτείνεται το πρόγραμμα, ενώ στο προγραμματισμό είναι να υπάρξει και επέκταση στη νοσηλεία στο σπίτι παιδιατρικών ασθενών.

Στο πρόγραμμα Hospital@Home οι ωφελούμενοι σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσουν τους 1.000.

Οίκοθεν – Hospital@Home: Εργαλεία παρακολούθησης εξ αποστάσεως και τηλεσυμβουλευτική

Τα δύο προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας “Οίκοθεν” και “Hospital@home” θα στελεχωθούν με επαγγελματίες υγείας, που θα λάβουν ειδική εκπαίδευση και το έργο τους θα υποστηρίζεται από συστήματα τηλε-συμβουλευτικής.