Οικονόμου προς ΕΙΝΑΠ: «Δεν αντιδικώ με εκείνους που δίνουν τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές»

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομεία
Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου και των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μετά από δήλωση του τελευταίου σχετικά με τη διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ και τη διαδικασία "επιλογής ασθενών".

Ο κ. Οικονόμου επανέρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συνταντών, οπότε ανέφερε συγκεκριμένα, πως: «η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση, που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν» και εξηγεί πως αυτή δεν ήταν μια δήλωση «αποποίησης της ευθύνης», όπως τον κατηγόρησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΕΙΝΑΠ).

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε σήμερα να διευκρινίσει: «Αυτό προφανώς δεν μεταθέτει ευθύνες σε κανέναν, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με βάση τις δυνατότητες του συστήματος. Άλλωστε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προσθήκη στο σύστημα εκατοντάδων νέων ΜΕΘ σε πολύ σύντομο χρόνο».

ΕΙΝΑΠ: «Δεν είναι οι γιατροί, αλλά οι υπουργοί αυτοί που διατάζουν…»

Η ΕΙΝΑΠ από την πλευρά της με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, χαρακτηρίζει «μέγιστο ατόπημα» τη δήλωση του κ. Οικονόμου, στον οποίο προσάπτει πως «υπονόησε πως δήθεν είναι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΙ ΟΧΙ υπουργοί και διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές νοσοκομείων – ΥΠΕ αυτοί που διατάζουν να ονομάζονται δήθεν «ΜΕΘ» πρόχειρες πτέρυγες χωρίς προδιαγραφές, ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί γιατροί τόσο σε επίπεδο κάθε νοσοκομείου αλλά και μέσω της ΕΙΝΑΠ, των άλλων Ενώσεων και της ΟΕΝΓΕ έχουν κάθετα αντιδράσει σε κάθε τέτοια ανευθυνότητα των κυβερνητικών αρμοδίων».

Στο στόχαστρο των νοσοκομειακών γιατρών βρέθηκε επίσης και άλλο σημείο των δηλώσεων του κ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία της εξεύρεσης ΜΕΘ, για ασθενείς που διασωληνώνονται εκτός. Ο ασθενής, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταφέρεται «όταν αποφασίζεται από τους αρμόδιους επιστήμονες».

Η ΕΙΝΑΠ απάντησε και σε αυτό: «Υπονόησε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ για το ποιός ασθενής διασωληνώνεται ενώ ξέρει πολύ καλά πως οι γιατροί διασωληνώνουν αποκλειστικά με ιατρικά κριτήρια κάθε ασθενή (…) και πως μόλις κάποιος ασθενής διασωληνωθεί αρχίζει να αερίζεται μηχανικά με πρόχειρο αναπνευστήρα και ΑΜΕΣΩΣ καταχωρείται και καταγράφεται το αίτημα για εισαγωγή του σε ΜΕΘ στην επίσημη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ – υπουργείου Υγείας».

Οικονόμου: Δεν θα αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη…

Στην απάντησή του, ο κ. Γιάννης Οικονόμου, τονίζει πως οι γιατροί «Γνωρίζουν την πίεση που υφίστανται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο, καθώς και το ότι πριν από την πανδημία υπήρχε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».  Και καταλήγοντας, αναφέρει:

«Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα κι εγώ και η κυβέρνηση θα ήταν να αντιδικήσουμε με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους εξοπλίσουμε όσο μπορούμε καλύτερα για να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο».