Οικονόμου: «Με την πανδημία δεν μπορείς να είσαι απόλυτος – Η χώρα όμως δεν θα ξανακλείσει»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στην αύξηση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διευκρινίζοντας ότι ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία, αντέχει ένα νέο "κλείσιμο". Παράλληλα μίλησα και για τις παρελάσεις, λέγοντας ότι θα γίνουν με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία, που ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Οφείλεις πάντοτε να έχεις το μυαλό σου τι θα συμβεί, αλλά η κατεύθυνση που έχουμε, είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να ξανακλείσει. Όχι μόνο γιατί δεν αντέχει η οικονομία, που είναι κι αυτό ένα τεράστιο ζήτημα, δεν αντέχει και η κοινωνία», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,  σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Η πανδημία που ζούμε, είναι πανδημία των ανεμβολίαστων πια. Εννιά στους δέκα που είναι στις εντατικές διασωληνωμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που δυστυχώς «φεύγει», είναι ανεμβολίαστοι» τόνισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος  έχει επισημάνει ότι με τους εμβολιασμούς «έχουμε σώσει 8.500 ανθρώπους» και τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει άλλο όπλο στα χέρια μας, από το εμβόλιο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο, για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. (…) Το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν προκαλεί προβλήματα, δεν έχουμε άλλο μέσο να προστατευτούμε, δεν υπάρχει δικαιολογία, βλέποντας τι γίνεται τριγύρω, να επιμένει κάποιος να μην εμβολιάζεται», ανέφερε.

«Δεν ξανακλείνουν η κοινωνία και η Οικονομία»

Ο κ. Οικονόιμου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως καθαρή στο μήνυμά της ότι η κοινωνία και η οικονομία, δεν μπορεί να ξανακλείσουν. «Δεν μπορούμε να ζούμε σε αγκύλες και σε αστερίσκους. Σήμερα που μιλάμε, πάνω από 6,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για επιτόπου εμβολιασμούς σε περιοχές που έχουν πολύ χαμηλή κάλυψη. Πάμε το εμβόλιο έξω από την πόρτα του καθενός. Τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν και θα ξεκινήσουμε και με καινούργια καμπάνια ενημέρωσης» είπε και πρόσθεσε:

«Όποιος κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα ή μια δημόσια θέση, λειτουργεί και δια του παραδείγματος. Και πρέπει στις αποφάσεις του να ζυγίζει πολύ σημαντικά και αυτό. Στην Εκκλησία, η πραγματικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, με καθαρό και εύστοχο λόγο, βοήθησε καταλυτικά στο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Για τις παρελάσεις

Οι παρελάσεις θα γίνουν με τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας που υπάρχουν, σημείωσε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε πισωγυρίσματα στα μηνύματα που εκπέμπουμε ως Πολιτεία απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας, απέναντι στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, που πιστεύουμε ότι αποδίδουν σε ό,τι αφορά την κίνηση στο δημόσιο χώρο. Με τα προστατευτικά μέτρα του πλαισίου που έχουμε περιγράψει, θα γίνουν οι παρελάσεις έτσι όπως έχουμε πει. Με χρήση μάσκας στον υπαίθριο χώρο για τους ανθρώπους που θα παρακολουθήσουν την παρέλαση».