Οικονόμου- Φωτήλας: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά τη δικαστική απόφαση για τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη θέση της κυβέρνησης στην κατάσταση που δημιουργείται μετά τη δικαστική απόφαση που επιτρέπει σε ιατρούς του πρώην ΙΚΑ που είχαν επιλέξει να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία να επιστρέψουν στο ΕΣΥ ζητούν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετά τη δικαστική απόφαση για τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ;

Νέα ανατροπή στο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει απόφαση δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει ιατροί του πρώην ΙΚΑ που είχαν επιλέξει να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Οι εν θέματι ιατροί του πρώην ΙΚΑ προερχόμενοι από όλες σχεδόν τις Υγειονομικές Περιφέρειες, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλουν το νόμο με τον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν είτε το δημόσιο ΕΣΥ είτε το ιδιωτικό τους ιατρείο. Ειδικότερα, στα δικαστήρια δικαιώθηκαν 290 ιατροί εκ των οποίων οι 200 από την 1η και 2η Υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ). Στο σύνολο, οι ιατροί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είναι από την 1η, 2η, 5η, 6η και 7η ΥΠΕ.

Ταυτόχρονα, τους επιδικάστηκε αποζημίωση 24.000 ευρώ στον καθένα.

Προεκλογικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί να επαναπροσλάβει τους ιατρούς του πρώην ΙΚΑ όταν έρθει στην εξουσία. Αντίθετα, τώρα που είναι στην εξουσία με νόμο τους υποχρεώνει να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιατρεία τους έως το τέλος του 2018 εάν θέλουν να παραμείνουν στο ΕΣΥ.

Η δικαστική απόφαση όμως δημιουργεί νέες ανατροπές, χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει ακόμη συγκεκριμένες θέσεις. Με την απόφαση αυτή δημιουργούνται ιατροί πολλών ταχυτήτων στο ΕΣΥ: ιατροί του πρώην ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) που υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους για να ενταχθούν πλήρως στο δημόσιο, οι νοσοκομειακοί ιατροί που δεν επιτρέπεται να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, οι πανεπιστημιακοί που έχουν ιδιωτικά ιατρεία, οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΤΟΜΥ που προσλαμβάνονται με δίχρονες συμβάσεις και τώρα οι ιατροί του πρώην ΙΚΑ που είχαν επιλέξει να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και επιστέφουν στο ΕΣΥ.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα ενσωματωθούν άμεσα στο ΕΣΥ οι ιατροί που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και με βάση τη δικαστική απόφαση τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στη θέση τους διατηρώντας τα ιδιωτικά ιατρεία; Θα παραμείνει σε ισχύ ο νόμος που ψηφίσατε όπου ζητάτε από όσους ιατρούς επιστρέψουν στο σύστημα να κλείσουν υποχρεωτικά τα ιδιωτικά τους ιατρεία μέχρι το τέλος του 2018;

2. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από το Υπουργείο ώστε να μην υπάρχουν τόσων ταχυτήτων ιατροί στο ΕΣΥ; Εάν ναι, ποιος είναι αυτός; Για πόσο διάστημα θα εργάζονται σε διπλανά γραφεία ιατροί που οι μεν είχαν επιλέξει το ΕΣΥ και είχαν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία και οι δε είχαν επιλέξει τα ιδιωτικά ιατρεία και τώρα επιστρέφουν στο ΕΣΥ έχοντας και τα ιατρεία τους ανοιχτά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας

Βασίλειος Οικονόμου