Οικονομική κρίση και πανδημία έπληξαν την στοματική υγεία των Ελλήνων

  • Ρούλα Τσουλέα
στοματική υγεία
Τι αναφέρει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), που καθιερώθηκε το 2013 από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η στοματική υγεία στη χώρα μας, καθώς τα νοικοκυριά έχουν ολοένα λιγότερους πόρους να διαθέσουν στην οδοντιατρική φροντίδα και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες εργασίες.

Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2009-2019 μειώθηκε κατά 67% ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών για τις δαπάνες κάλυψης των οδοντιατρικών αναγκών. Σήμερα, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε πρώτα η πανδημία και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι) υποφέρουν από τις πιο συχνές στοματικές παθήσεις όπως:

  • Η τερηδόνα
  • Η ουλίτιδα
  • Η περιοδοντίτιδα

Στην πραγματικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65 έως 74 ετών έχουν χάσει τα δικά τους δόντια.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Δεβλιώτης, η στοματική υγεία στη χώρα μας «χειροτερεύει ραγδαία» αφού ουσιαστικά «απουσιάζει  η οποιαδήποτε ασφαλιστική κάλυψη και πρόνοια». Το επακόλουθο είναι «οι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι  να πληρώνουν από την τσέπη τους, για να την  διατηρήσουν».

«Το στόμα αποτελεί καθρέφτη της γενικότερης υγείας του οργανισμού», είπε ο κ. Δεβλιώτης. «Συχνά αποτελεί χώρο πρώτης εκδήλωσης  συστηματικών παθήσεων, όπως καρκίνου, λευχαιμίας, δερματοπαθειών, ιογενών λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες για την ίδια τη ζωή του ασθενή καταστάσεις».

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Στοματική Υγεία (20 Μαρτίου) είναι «Να είσαι περήφανος για το στόμα σου, είναι αυτό που συνδέει το σώμα, το μυαλό και την καρδιά μας».

«Είναι αναγκαίο», τόνισε ο κ. Δεβλιώτης, «να υιοθετήσει η Ελληνική Πολιτεία την πρόταση της ΕΟΟ για ρήτρα Στοματικής Υγείας 5% στον προϋπολογισμό των χρημάτων που δαπανούνται  για το σύνολο της υγείας, ώστε να μην υπάρχει συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη στοματική του κοιλότητα. Τα δόντια εξασφαλίζουν την μάσηση, την ομιλία, την αισθητική, την ψυχική υγεία. Η έλλειψη μέριμνας από πλευράς της πολιτείας είναι κοινωνικά απαράδεκτη και πολιτικά ανεπίτρεπτη».

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της ΕΟΟ αναφέρθηκε στον καρκίνο του στόματος που είναι ένας αρκετά συχνός τύπος καρκίνου. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι καταγράφονται 380.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, καθώς και 180.000 θάνατοι.

Παρά τις σημαντικές προόδους στη θεραπευτική αντιμετώπιση, τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης παραμένουν χαμηλά. Σε πολλές μελέτες δεν ξεπερνούν το 50%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με καθυστερήσεις στην διάγνωση και, κατ’ επέκτασιν, στη θεραπεία.

Πάνω απ’ όλα η πρόληψη

Εν τούτοις, η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα θα μπορούσε να αντιστραφεί μέσω της πρωτογενούς πρόληψης και της δευτερογενούς πρόληψης. Πρωτογενής πρόληψη είναι η αποφυγή έκθεσης σε γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Δευτερογενής πρόληψη είναι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι.

Η ΕΟΟ θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων όπου θα παραθέσει – μεταξύ άλλων – τα αποτελέσματα των τελευταίων μελετών για τη στοματική υγεία που έχει εκπονήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.