Οι υποσχέσεις του 2017 δεν τηρήθηκαν- Ζήτω οι υποσχέσεις του 2018!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
υποσχέσεις
ΤΟΜΥ; Προϋπολογισμοί νοσοκομείων; Προσλήψεις γιατρών; Clawback; Διαρθρωτικές αλλαγές; Ψυχιατρικά νοσοκομεία; Διείσδυση γενοσήμων; ΗΤΑ για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων; Όλα πήγαν ανάποδα και με ρυθμούς χελώνας. Το 2017 ήταν ένας έτος μέσα στο ποίο δεν ολοκληρώθηκε καμία από τις υποσχέσεις. Ευελπιστούμε από σήμερα στο 2018...

Ας δούμε αυτά που δεν τηρήθηκαν το 2017 και ευελπιστούμε να εφαρμοστούν ολοκληρωμένα μέσα στο 2018 και δη στις αρχές του:

Τοπικές Μονάδες Υγείας

Το 2017 στόχος ήταν η δημιουργία των πρώτων 239 ΤΟΜΥ. Πόσες από αυτές εγκαινιάστηκαν; Δύο! Ο Ανδρέας Ξανθός έλεγε υποσχόμενος την Άνοιξη: «Μέχρι τον Ιούλιο θα ανοίξουν οι πρώτες 50-60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν οι συνολικά 239 ΤΟΜΥ σε 64 σημεία της χώρας».

Προσλήψεις

Από την άλλη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Αριστοτέλους και έκανε τις γνωστές δηλώσεις περί χιλιάδων προσλήψεων, η αντιπολίτευση εκτόξευε μύδρους : «Ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα άλλο, παράλληλο Σύμπαν, όπου όλα τα βλέπει “καλώς καμωμένα”», ανέφερε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου. Και συνέχιζε λέγοντας: «Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Δεν βλέπει ότι το σύστημα δημόσιας Υγείας καταρρέει…Χειρουργεία αναβάλλονται από ελλείψεις υλικών, άνθρωποι χάνονται από την απουσία ασθενοφόρων, τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία κλείνονται με αναμονή 7 – 8 μηνών, λόγω έλλειψης γιατρών, ασθενείς ψάχνουν και δεν βρίσκουν φάρμακα».

Στη Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας –εξήγγειλε την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας με …10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας με επιπλέον 15.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την στήριξη των μαθητών με 60.000 σχολικά γεύματα και την επιστροφή στην πατρίδα όλων των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν.

Clawback

Οι Θεσμοί είχαν ζητήσει την κατάργηση του clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το 2017. Τι έγινε; Επειδή δεν «μας παίρνει» δημοσιονομικά να το καταργήσουμε, δηλώσαμε ότι θα το μειώσουμε κατά 30% και θεσπίσαμε το 25% για την εισαγωγή στην θετική λίστα των νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Γενόσημα

Συνεχίζουμε να μην ελέγχουμε την συνταγογράφηση, να μην δίνουμε κίνητρα σε γιατρούς και ασθενείς και ταυτόχρονα να μειώνουμε την τιμή αποζημίωσης παλαιών, δοκιμασμένων γενοσήμων. Τι πετυχαίνουμε; Χαμηλή διείσδυση, υψηλό κόστος δημόσιες φαρμακευτικής δαπάνης και τελικά μεγαλύτερα προβλήματα σε έναν κλάδο με μεγάλη δυναμική όπως είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

ΗΤΑ

Στις 4 Ιανουαρίου κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ΗΤΑ. Η διαβούλευση που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν φαίνεται να οδήγησε κάπου. Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ επιμένουν σε ένα σύστημα με στρεβλώσεις που θα δημιουργήσει δύο προβλήματα: Περαιτέρω μείωση στις τιμές των καινοτόμων θεραπειών και πολυετή καθυστέρηση στην έλευσή τους στην Ελλάδα. Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει οργάνωση, μεθοδική δουλειά και όραμα.

Προϋπολογισμός νοσοκομείων

Αντί να αυξάνεται, μειώνεται! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν πια απελπιστεί περιμένοντας την περίφημη αναβάθμιση του ΕΣΥ που δεν έρχεται.

Για το οικονομικό έτος 2017 το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, είχε υποσχεθεί ν συνεχίσει και να ολοκληρώσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας, για την εγκαθίδρυση και λειτουργία κεντρικοποιημένου συστήματος προμηθειών που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς για την υλο­ποίηση ενός νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τι έγινε από αυτά; Τίποτα!

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να γίνει το ελάχιστο. Και εδώ και λίγες μέρες γίνονται κινήσεις για «λουκέτο» στο ΨΝΑ. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην χώρα μας πάει σαν όλα τα άλλα. Με υποσχέσεις και μεγαλοστομίες που δεν υλοποιούνται.