Οι Θεσμοί βάζουν το πλαίσιο και από το ΥΥΚΑ τρέχουν να προλάβουν…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά με τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περισσότερες αλλαγές μέσα στο επόμενο έτος.

 Τα βασικά προαπαιτούμενα για το 2018 περιλαμβάνουν:

-Ολοκλήρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων μέχρι τον Μάιο 2018. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και τα πρωτόκολλα για 20 επιπλέον παθήσεις, για να μπορούν να λειτουργήσουν στην πρωτοβάθμια αλλά και στη δευτεροβάθμια φροντίδα.

-Λειτουργία των ΤΟΜΥ και μάλιστα τουλάχιστον των 100 εξ αυτών. Ο οικογενειακός ιατρός θα είναι υπεύθυνος για την παραπομπή των ασθενών σε άλλες ειδικότητες. Ο ΕΟΠΥΥ με σκοπό να μπορεί να ελέγξει καλύτερα το κόστος, θα συνάψει συμβάσεις με λιγότερους ιδιώτες ιατρούς, ανάλογα με την περιοχή.

Clawback

-Έλεγχο του clawback με τον ΕΟΠΥΥ να πρέπει να ελέγξει και να συμψηφίσει τα ληξιπρόθεσμα.  Μέσα στο 2018 Θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί και η εκκρεμότητα που αφορά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές ενώ μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί και συμψηφιστεί και οι εκκρεμότητες του 2017. Οι επιστροφές (rebates -clawback) από τους παρόχους θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες και θα δημοσιοποιούνται.

-Mέσα στους πρώτους μήνες του 2018, ολοκλήρωση του πλαισίου των κεντρικών προμηθειών και συμβάσεων και ψήφιση του νόμου ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των εξόδων.

-Η μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί έως τον Μάιο του 2018, και πιλοτικά θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

-Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με κίνητρα για τους φαρμακοποιούς, επιστροφές, και συμμετοχή των ασθενών.