Οι τέσσερις βασικοί στόχοι για να ενισχυθεί  ΕΟΦ – Τι εξήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Τι είπε για προσλήψεις, μηχανισμούς αξιολόγησης και καταγραφής, και για τον τομέα της έρευνας.

Την περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΟΦ με την εφαρμογή τεσσάρων βασικών μέτρων, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Οργανισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε:

  • Προσλήψεις προσωπικού
  • Δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης
  • Δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων
  • Ενίσχυση του τομέα της έρευνας στον ΕΟΦ

«Είμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα ότι θα στηρίξουμε αποφασιστικά, θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε σημαντικά τη λειτουργία του ΕΟΦ, μέσα από της δική σας δουλειά», είπε απευθυνόμενος προς τους εργαζομένους.

Ο υπουργός καλωσόρισε τον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο και τα νέα μέλη του Δ.Σ του, και επισήμανε πως οι τέσσερις προαναφερθέντες τομείς είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η νέα διοίκηση.

Το πρώτο, επισήμανε, είναι να γίνουν προσλήψεις,  ώστε να στελεχωθούν κρίσιμες θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις και να αναβαθμιστεί το παραγόμενο έργο.

Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία του μηχανισμού αξιολόγησης HΤA. «Προχωράμε γρήγορα ούτως ώστε να στήσουμε εντός του ΕΟΦ τον μηχανισμό αξιολόγησης, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δικής σας δουλειάς», είπε. «Η σημερινή Επιτροπή Αξιολόγησης, οι μηχανισμοί αξιολόγησης που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη να είναι οργανικά δεμένοι ως δραστηριότητα με τον ΕΟΦ, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της τεχνολογίας και των φαρμάκων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως εντός του 2025 «θα αποκτήσουμε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική αξιολόγησης που θα βοηθήσει να μετράμε την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να εφαρμόσουμε ενιαία πολιτική».

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων των φαρμάκων. Στόχος είναι «με τρόπο διαφανή και απόλυτα συμφέροντα για την ελληνική κοινωνία να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή,  με πρώτο τον ΕΟΦ που είναι η «μήτρα» του φαρμάκου… τι υπάρχει ή δεν υπάρχει στην αγορά», είπε.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του τομέα της έρευνας στον ΕΟΦ. Όπως τόνισε, «το νέο ΔΣ στελεχώνεται από σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι θα εργαστούν μαζί με όλο το προσωπικό και όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε προϋποθέσεις έρευνας και αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών που μπαίνουν καθημερινά στην υγεία».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Α΄ του Οργανισμού, Διομήδης Λυμπέρης, σημείωσε πως «το ΔΣ και το προσωπικό του ΕΟΦ θα καταβάλουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ώστε να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός στον χώρο του φαρμάκου και να αναδειχθεί περαιτέρω το κύρος του Οργανισμού, όπως επιτάσσουν οι καιροί».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος Β’ Σπυρίδων Σαπουνάς, τα τακτικά μέλη Μαρία Κωνσταντή και Γεώργιος Χαμηλός, το αναπληρωματικό μέλος Γεώργιος Βασιλόπουλος, καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι του Οργανισμού.