Oι πυρκαγιές… βλάπτουν την καρδιά!

  • Iatropedia
Οι εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές δεν προκαλούν μόνο τεράστιες υλικές ζημίες αλλά έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις και στην υγεία καθώς τα σύννεφα καπνού, πέραν των αναπνευστικών προβλημάτων όπως κρίσεις άσθματος και βρογχίτιδας, ευθύνονται σύμφωνα με νέα μελέτη και για μείζονα καρδιακά προβλήματα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις δασικές πυρκαγιές –εκτός φυσικά από τις αδηφάγες φλόγες– είναι τα αδιόρατα μικροσωματίδια που μπαίνουν στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα. Και παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα, προειδοποιούν ερευνητές από το Monash University της Μελβούρνης που βρήκαν ότι η έκθεση στον καπνό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.

Η έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association, εστιάσθηκε στην σχέση της έκθεσης σε μικροσωματίδια ρύπων και καρδιακών περιστατικών το διάστημα 2006-2007 στην επαρχία της Βικτόρια, μια από τις περιοχές που πλήττονται κάθε χρόνο από καταστροφικές πυρκαγιές την θερινή περίοδο λόγω κλίματος, βλάστησης και της παρατεταμένης ξηρασίας. Τα σχετικά ευρήματα έδειξαν ότι οι ρύποι από την καμένη βλάστηση, τα οικοδομικά υλικά και ό,τι άλλο παραδίδεται στις φλόγες που είχαν μέγεθος μικρότερο από 2,5 χιλιοστά του χιλιοστού σε διάμετρο –πιο μικροί κι από… κόκκο σκόνης και αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι– αύξησαν τις επείγουσες εισαγωγές στα νοσοκομεία για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το 6,9% των εισαγωγών αφορούσε καρδιακές ανακοπές, κυρίως σε άνδρες και ενήλικες άνω των 65 ετών, οι εισαγωγές σε εντατική μονάδα για ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια αυξήθηκαν κατά 2,7% ενώ 1,86% αύξηση σημείωσαν τα περιστατικά που έχρηζαν νοσηλείας, ιδίως γυναικών και ενηλίκων άνω των 65 ετών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα μικροσωματίδια καπνού και υπολειμμάτων καύσης πυροδοτούν οξεία καρδιαγγειακά προβλήματα και συνιστούν στους μεγαλύτερους σε ηλικία να μην διστάζουν να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αν έχουν συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων εξαιτίας των πυρκαγιών.

Σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, εφόσον είναι στα σπίτια τους θα πρέπει ο εσωτερικός αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός με την βοήθεια κλιματιστικού, συμβουλεύουν. Επίσης, να αποφεύγουν να καίνε κεριά (αρωματικά και μη) και τσιγάρα και να μην σκουπίζουν με την ηλεκτρική σκούπα καθώς έτσι αναδεύονται τα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται ήδη μέσα στο σπίτι.