Οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ «αγκάθι» για το ΕΣΥ- Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αναμονή 40-50 ανθρώπων καθημερινά για μια κλίνη ΜΕΘ και η γρίπη που "θερίζει", έχουν καταστήσει το ζήτημα σε προτεραιότητα νούμερο 1 για την Δημόσια Υγεία.

Χειμαρρώδης ήταν ο καθηγητής, Απόστολος Αρμαγανίδης μιλώντας στο ΒΗΜΑ και παρουσιάζοντας γλαφυρά το πρόβλημα σε όλες τους τις διαστάσεις. Όπως έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ο έμπειρος διευθυντής ΜΕΘ, «αν συνέβαινε στην Ελλάδα ένα δυστύχημα με τραίνα σαν αυτό που έγινε ρπο ημερών στην Γερμανία, δεν θα είχαμε κλίνες να μπουν όλοι οι σοβαρά τραυματίες». Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι στο «Αττικό» έχουν υπάρξει διασωληνωμένοι ασθενείς ακόμα και σε διαδρόμους!

Το 30% των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει σήμερα η χώρα (περί τις 230 η Αττική και 440 συνολικά σε όλη την χώρα) καταλαμβάνονται τις τελευταίες εβδομάδες από ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και το υπόλοιπο 70% είναι για τα εξυπηρετηθούν εγκεφαλικά, χειρουργημένοι ασθενείς μετά από σοβαρές επεμβάσεις, σοβαρά πάσχοντες σε κωματώδη κατάσταση αλλά και τα θύματα τροχαίων και άλλων ατυχημάτων!

Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει την διαδικασία για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την στελέχωση των ΜΕΘ (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ) ώστε να «ανοίξουν» τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες αλλά η κίνηση αυτή έγινε μόλις πριν από μία εβδομάδα, και οι πρώτοι δεν θα φτάσουν στα νοσοκομεία το νωρίτερο πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.