Οι γιατροί αποχαιρετούν τον συνάδελφό τους Δημήτρη Κρεμαστινό

  • Γιάννα Σουλάκη
Με οδύνη ο ιατρικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Κρεμαστινό. "Είναι βέβαιον ότι άνθρωποι αυτού του μεγέθους δεν φεύγουν ποτέ, καθώς το έργο και η προσφορά τους στην κοινωνία μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο", αναφέρουν χαρακτηριστικά σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή τους τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο του καθηγητή καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινού εξέδωσαν οι γιατροί, εκφράζοντας τη θλίψη τους για την απώλεια του «εξαίρετου συναδέλφου» και «κορυφαίου επιστήμονα», όπως αναφέρεται σε αυτήν, καθηγητού Δημήτρη Κρεμαστινού.

«Η ιατρική κοινότητα αποχαιρετά τον άνθρωπο που χάραξε ανεξίτηλα ίχνη ήθους και επιστημοσύνης, ενώ σφράγισε με το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο την πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έδινε στηρίγματα και έδειχνε μονοπάτια στη νέα γενιά επιστημόνων ώστε οι νέοι γιατροί στη χώρα μας να μπορούν να διαπρέψουν».

Ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, τέως υπουργός Υγείας και καθηγητής καρδιολογίας, Δημήτρης Κρεμαστινός, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά από 42 μέρες σκληρής μάχης με τον κορωνοϊό. Από τις 26 Μαρτίου είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, καθώς είχε εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, όλες αυτές τις ημέρες ο 78χρονος πολιτικός και γιατρός, έδωσε γενναία μάχη να κρατηθεί στη ζωή, όμως, δεν τα κατάφερε.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Δημήτρης Κρεμαστινός

ΠΙΣ: Το έργο του χαρακτηρίστηκε από προσφορά, συνέπεια και μαχητικότητα

Τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξάρουν το έργο που άφησε πίσω του ο εκλιπών, τόσο στο ακαδημαϊκό επίπεδο, όσο και τις πολιτικές τομές που έκανε στην Υγεία και το ΕΣΥ.

«Η σπουδαία διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού χαρακτηρίστηκε από προσφορά, συνέπεια και μαχητικότητα. Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας με συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο επί 35 χρόνια. Υπήρξε Διευθυντής στις μεγαλύτερες Καρδιολογικές Κλινικές της χώρας (Νοσοκομείο Γεννηματά, Β Καρδιολογική Κλινική Ωνασείου), ενώ εκ του μηδενός δημιούργησε την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, της οποίας υπήρξε ο πρώτος διευθυντής.

Υπήρξε πρωτοπόρος καθώς εισήγαγε την τηλεϊατρική στη χώρα και εγκατέστησε τους πρώτους σταθμούς στα νησιά, ενώ δημιούργησε μονάδες αεροπλάνων του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των ασθενών από τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα δημιούργησε και λειτούργησε για πρώτη φορά τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εισήγαγε για τους χρήστες ναρκωτικών τη θεραπεία με μεθαδόνη».

Άνθρωποι αυτού του μεγέθους δίνουν ένα φωτεινό παράδειγμα στις επόμενες γενιές επιστημόνων, αναφέρουν οι γιατροί του ΠΙΣ, οι οποίοι εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΙΣΑ: «Υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη, την κοινωνία και την πατρίδα»

Και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, εκφράζοντας «τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού, εξαιρετικού επιστήμονα και πολιτικού και τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Με το υψηλό ήθος και την εντιμότητα που τον διέκρινε υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη, την κοινωνία και την πατρίδα. Με την συνεπή πορεία του στην πολιτική και την ακέραιη προσωπικότητά του, πρόσφερε τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στη θωράκιση του κύρους και της αξιοπρέπειας του Έλληνα γιατρού και την προστασία του ασθενή. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του στον ιατρικό και κοινωνικό χώρο. Έχει όμως αφήσει παρακαταθήκη ένα σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο».