Οι …φτωχοί Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές υπηρετούν το NHS

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
βρετανία
Το βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας (NHS) απασχολεί Έλληνες γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους υγειονομικούς το 80% των οποίων έχει σπουδάσει στην Ελλάδα αλλά αναζήτησε εργασία εκτός αυτής λόγω ανεργίας και χαμηλών αποδοχών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο βρετανικό σύστημα Υγείας εργάζονται συνολικά 2.959 Έλληνες υγειονομικοί, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στη 12η θέση μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων και στην 7η μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά οι Έλληνες γιατροί όμως είναι η δεύτερη ξένη εθνότητα στο NHS.

Αναλυτικά, από τους 2959 εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας, οι 1.700 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι 1.259 είναι νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Εργαζόμενοι στο NHS

Από το 1,1 εκατομμύριο εργαζόμενους στο NHS, οι 138.000 είναι μη Βρετανοί, δηλαδή το 12% του προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς από το 2009, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει «φρενάρισμα» αυτής της ανοδικής πορείας μετά το δημοψήφισμα για Brexit.

Οι Έλληνες γιατροί αποτελούν το 1,5% του δυναμικού στο βρετανικό εθνικό σύστημα Υγείας. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί ενώ οι 1.351 ολοκλήρωσαν τις βασικές σπουδές Ιατρικής στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για το 80% εξ αυτών.

Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30 έως 39 ετών.

Νοσηλευτές

Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν αναφέρεται αλλά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν στους 457. Οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25 έως 29 ετών.