Οι φαρμακοποιοί ζητούν τον έλεγχο των γιατρών για έκδοση ψευδών γνωματεύσεων για το Ozempic

  • Ρούλα Τσουλέα
τύπου 2
Τι αναφέρει σε αυστηρή γλώσσα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Τον έλεγχο των γιατρών για «το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων» ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται αιφνιδίως στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, το φάρμακο έχει ένδειξη μόνο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο «πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν».

Η συνταγογράφηση, όμως, θα μπορούσε να γίνει μόνο με την έκδοση ψευδούς γνωματεύσεως. Ειδάλλως δεν μπορούν να παρακαμφθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι εγκεκριμένες ενδείξεις του φαρμάκου.

Το Ozempic έχει κάνει θραύση παγκοσμίως καθώς μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, όταν συνδυάζεται με δίαιτα. Μάλιστα το προωθούν και πολλοί διάσημοι αστέρες της Τέχνης, της τηλεόρασης κ.λπ.

Διαβάστε ακόμα Ελλείψεις ξανά στα φάρμακα: Τι λένε Φαρμακοποιοί – Φαρμακαποθηκάριοι και τι θα κάνει το Υπ. Υγείας

Εν τούτοις, στην μορφή που κυκλοφορεί δεν έχει έγκριση για το αδυνάτισμα και πολλοί γιατροί το χορηγούν off-label. Το επακόλουθο είναι να μένουν ακάλυπτοι οι διαβητικοί ασθενείς που το λάμβαναν για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

«Ανύπαρκτες ποσότητες»

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, ο ΠΦΣ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «είναι σχεδόν ανύπαρκτες» οι ποσότητες του Ozempic που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία. Για προφανείς λόγους, λοιπόν, δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό παρατηρείται παρά:

  • Την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων
  • Την ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών
  • Την αποκλειστική χορήγησή του με ηλεκτρονική συνταγή

«Όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει δεικτικά ο ΠΦΣ. Αυτός, δε, είναι και ο λόγος που ζητά τον έλεγχο των ιατρών.

Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις καθιστούν «αβέβαιη και προβληματική» την χορήγηση του φαρμάκου σε νέους διαβητικούς ασθενείς. Δηλαδή στους ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται.

Συμπαρασύρει και άλλα φάρμακα

Επιπλέον, η έλλειψη του Ozempic «συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα» και σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Ενδεικτικά ο ΠΦΣ αναφέρει τα:

  • Trulicity
  • Saxenda
  • Victoza

Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι «προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα». Και αυτό, διότι η «μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς» θέτει σε κίνδυνο την ρύθμιση του σακχάρου τους.

«Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών», καταλήγει η ανακοίνωση.