Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν ότι το αλκοόλ σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Τι έδειξε πρόσφατη πανευρωπαϊκή μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές. Βαθιά άγνοια και στα δύο φύλα.

Πολλοί άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη θα γιορτάσουν με ένα ή περισσότερα ποτά την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, λησμονώντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την συχνότερη κακοήθη νόσο των γυναικών: τον καρκίνο του μαστού.

Η μειωμένη επίγνωση του κινδύνου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην πρόληψη της νόσου και απειλεί τις γυναίκες της γηραιάς ηπείρου, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε παραθέτει τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη έδειξε πώς την συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με το αλκοόλ γνωρίζει μόνον:

  • Το 21% των γυναικών
  • Το 10% των ανδρών

Στην μελέτη συμμετείχαν 19.601 εθελοντές, οι οποίοι είχαν ελλιπή ενημέρωση για τις επιπτώσεις του ποτού στην ηλικία. Στην πραγματικότητα, ενώ γνώριζαν την αιτιολογική συσχέτισή του με ορισμένα νοσήματα, την αγνοούσαν για πολλά άλλα. Ειδικότερα:

  • Το 90% γνώριζαν ότι προκαλεί ηπατική νόσο
  • Το 68% ότι παίζει ρόλο στην καρδιοπάθεια
  • Το 53% ότι γενικώς εμπλέκεται στον καρκίνο

Ωστόσο, μόλις το 39% ήξεραν ότι παίζει ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μόνο το 28% ήξεραν ότι προκαλεί καρκίνο του στόματος και μόνο 15% ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού.

Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, τονίζει ο ΠΟΥ. Οι βιολογικοί μηχανισμοί που εξηγούν τη συσχέτιση του ποτού με τον καρκίνο του μαστού είναι καλά γνωστοί. Τεκμηριώνονται από δεκαετίες επιστημονικών δεδομένων απ’ όλο τον κόσμο.

Πώς οδηγεί στον καρκίνο του μαστού

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι πολύπλοκοι και ποικίλοι. Ο πιο σημαντικός αφορά τον μεταβολισμό της αιθανόλης (αλκοόλ) σε ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη είναι ένας μεταβολίτης που προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων και μεταλλάξεις που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Το οινόπνευμα επηρεάζει επίσης την παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη του φύλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη πολλών καρκίνων του μαστού. Η επίδραση του αλκοόλ στα επίπεδα των οιστρογόνων εξηγεί εν μέρει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες που πίνουν.

Επιπλέον, το οινόπνευμα είναι μία από τις ουσίες που επηρεάζουν διαφορετικά τις γυναίκες και τους άνδρες. Αυτό εξηγείται από τις διαφορές στον μεταβολισμό τους και τη σύσταση του σώματός τους.

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του μαστού

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ τονίζει ότι τα κρούσματα καρκίνου του μαστού είναι σήμερα περισσότερα παρά ποτέ. Το 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 600.000 περιστατικά και πολλά σχετίζονταν με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 66% όλων των κακοηθών νόσων που αποδίδονται στο ποτό.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού όταν γίνεται συστηματικά. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που αποδίδονται στο ποτό στην Ευρώπη, αφορούν γυναίκες οι οποίες δεν έπιναν πολύ. Περίπου το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο σχετίζονται με κατανάλωση έως 2 μικρά ποτηριών κρασιού την ημέρα.

«Είναι καιρός να αναγνωρίσουν όλοι ότι το ποτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού», δήλωσε ο Dr. Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας για τη συσχέτιση του αλκοόλ όχι μόνο με τον καρκίνο του μαστού, αλλά με όλους τους καρκίνους».

Οι ειδικοί λένε πως καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής. Και η παραμικρή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Φωτογραφία: iStock