Οι διαιτολόγοι, τέταρτος κλάδος που θίγεται από το καταστροφικό σχέδιο νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έντονη υπήρξε η διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) για το Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις». Ζητούν την απόσυρση του Άρθρου 74 παράγραφος 1 β, καθώς "θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία επιτρέποντας σε ΜΗ ειδικούς, που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στην συγκεκριμένη επιστήμη, να υποστηρίζουν διατροφικά και διαιτολογικά υγιή ή και ασθενή πληθυσμό".

Μετά τους φαρμακοποιούς, τους φυσικοθεραπευτές, τους γυμναστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τώρα και οι διαιτολόγοι ζητούν απόσυρση άρθρου από το σχέδιο νόμου που μπήκε σε διαβούλευση για να αναστατώσει τους πάντες και να δημιουργήσει προβλήματα…

Οι διαιτολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την «ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους σκευασμάτων/ συμπληρωμάτων μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο των υγιών αθλούμενων, των εφήβων και των νέων αλλά κυρίως των ασθενών, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.α. Είναι δε, ακόμη πιο επικίνδυνο το γεγονός ότι τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνται (από ποιους;) ελεύθερα δίχως την συμβουλή, τον έλεγχο και την εποπτεία ενός Επιστήμονα Υγείας, με απώτερο σκοπό μόνο το κέρδος».

Πάντως να σημειώσουμε ότι μετά την άμεση αντίδραση των φαρμακοποιών, η διάταξη που προβλέπει την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια, αποσύρθηκε με παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Επισημαίνουν οι διαιτολόγοι:

Δεδομένου επίσης, ότι το συγκεκριμένο άρθρο 74 παράγραφος 1 β, δίδει το δικαίωμα σε μη διαιτολόγους – διατροφολόγους να παράσχουν υπηρεσίες διαιτολογικής και διατροφικής υποστήριξης στα μέλη των ιδιωτικών γυμναστήριων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων,  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων με άδεια άσκησης επαγγέλματος, η Δημόσια Υγεία θα απαξιωθεί εν γένει.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θ. ΣΙΑΛΒΕΡΑ    Π. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων ιδρύθηκε το 1969, στην Αθήνα, και αποτελεί τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.