Οι διαγνωστικές εξετάσεις «πληρώνουν το μάρμαρο» στα προαπαιτούμενα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Περικοπές μέχρι και 40% θα υπάρξουν στις τιμές του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις καθώς στα προαπαιτούμενα Δεκεμβρίου αναφέρεται η "προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback".

 

Η αναφορά στα προαπαιτούμενα είναι κακή είδηση για τα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία είναι σήμερα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα επιβαρυνθούν τελικά και οι ασφαλισμένοι.

Με βάση προηγούμενη απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να δαπανά ετησίως (έως και το 2018) το ποσό των 302 εκατομμυρίων ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις.

Όπως φαίνεται όμως από τα δεδομένα του 9μήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015), ο Οργανισμός έχει πληρώσει 399,75 εκατομμύρια ευρώ για περίπου 64 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι του.

Λαμβάνοντας υπόψη πως η μηνιαία δαπάνη είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) κάνει αναφορά σε κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ετοιμάζεται να αντιδράσει.