Οι ανασφάλιστοι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους και λόγω κατάθλιψης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη που έκανε σήμερα ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Καλλικάζαρος και την οποία επιβεβαίωσαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με τη μη συμμόρφωση των ανασφάλιστων ασθενών στην θεραπεία τους... Όπως είπαν οι έγκριτοι καρδιολόγοι, ενώ η Πολιτεία και τα δημόσια νοσοκομεία τους παρέχουν δωρεάν την θεραπεία που χρειάζονται, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών δεν την λαμβάνει επειδή έχει "κουραστεί" από την ανεργία και την ανέχεια! Κάπως έτσι, η κατάθλιψη λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης "σκοτώνει" περισσότερους ανθρώπους.

Μιλώντας για τα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν στο προσεχές 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (21-24 Οκτωβρίου, Αθήνα), οι κ.κ. Καλλικάζαρος, Στέφανος Φούσσας, Κωνσταντίνος Τσιούφης και Ιωάννης Κανακάκης, συμφώνησαν στο γεγονός ότι το 16% των ασθενών δεν λαμβάνει την αντιθρομβωτική θεραπεία που του έχει συστηθεί, και το 50% των ασθενών δεν λαμβάνει όπως πρέπει την θεραπεία για την υπέρταση. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνθρωποι κουρασμένοι από τα προβλήματα οι οποίοι εν πολλοίς εγκαταλείπουν τον εαυτό τους!

Η ΕΚΕ έχει λάβει την πρωτοβουλία της οργάνωσης προνοσοκομειακής πρόληψης του εμφράγματος με ένα καρδιογράφημα που θα γίνεται μέσα στο ασθενοφόρο που μεταφέρει τον ασθενή και θα στέλνετε στην Μονάδα ώστε να γίνει γρήγορα η διάγνωση και να τον περιμένουν για αγγειοπλαστική ή θρομβόλυση.

Όπως είπαν εξάλλου, στόχος είναι το 2050 να μην αποτελούν τα καρδιαγγειακά πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με την βοήθεια νέων φαρμάκων, διαδερμικών επεμβάσεων αλλά και της γενετικής επιστήμης και της νανορομποτικής. Σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν εφαρμογές στα κινητά, σένσορες και άλλα gadgets που βοηθούν στην συνεχή παρακολούθηση της πίεσης, των παλμών και άλλων δεικτών ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να μεταβούν στο νοσοκομείο για να ενημερώσουν τον γιατρό τους και να επαναρρυθμίζουν την θεραπεία τους με ένα τηλεφώνημα.

Εξάλλου στο συνέδριο της ΕΚΕ, την παρασκευή το πρωί θα παρουσιαστεί σε πανηγυρική συνεδρίαση το κείμενο ομοφωνίας για τις αιμορραγίες από γιατρούς 8 ειδικοτήτων (γαστρεντερολόγους, χειρουργούς, ορθοπεδικούς κλπ) που πρέπει σε συνεργασία με τους καρδιολόγους να ρυθμίζουν την αντιπηκτική θεραπεία των ασθενών.

Κορωνίδα όλων ωστόσο συμφωνούν ότι είναι η πρόληψη με τον έλεγχο της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, του διαβήτη, των λιπιδίων στο αίμα, της υπέρτασης αλλά και της καθιστικής ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των ασθενών με καρδιακό πρόβλημα που είναι παχύσαρκοι, δεν τα καταφέρνει να κρατηθεί στην ζωή!