Οι 6 στους 10 ασθενείς επιμένουν στον παλιό τους γιατρό και αρνούνται τον οικογενειακό

  • Γιάννα Σουλάκη
ασθενείς
Οι 6 στους 10 ασθενείς (59%) δεν θέλουν να ενταχθούν στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και επιμένουν στο γιατρό τους που έχουν επιλέξει και γνωρίζει στο ιατρικό τους ιστορικό. Αυτό προέκυψε από μεγάλη έρευνα που έγινε μέσα στον Απρίλιο από την εταιρεία Alco, για λογαριασμό του ΙΣΑ.

Σημαντικά ευρήματα για το στάτους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας, η εικόνα του οποίου έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 8 μήνες, προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Alco,σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 25 ετών, σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, ομάδα εργασίας Συλλόγων Ασθενών που έχει συστήσει ο ΙΣΑ καταγράφει σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

Ο 1 στους 2 πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας

Σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά έχει επιφέρει η συμμετοχή των ασθενών στις δαπάνες υγείας, καθώς ο 1 στους 2 – σύμφωνα με την έρευνα – δυσκολεύεται να τις αντιμετωπίσει. Οι 8 στους 10 ασθενείς, έχει χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει δαπάνες για την υγεία του.

Παράλληλα, η νέα πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας φαίνεται προς το παρόν να μην λύνει προβλήματα, καθώς οι 6 στους 10 πολίτες, δεν την εμπιστεύονται.  

‘Αλλα σημαντικά στοιχεία της έρευνας

  • το 41% να δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη, σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ
  • το 80% εξαναγκάστηκε να πληρώσει για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μάλιστα το 20% πλήρωσε πάνω από 70 ευρώ ενώ το 59% γυρίζει την πλάτη στον οικογενειακό γιατρό και δηλώνει ότι θα παραμείνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί.
  • Αυξήθηκε κατά 16% ο αριθµός των πολιτών που εκτιµούν ότι το νέο σύστηµα Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόµενων υπηρεσιών από 30% σε 46%.
  • Το 50% δυσπιστεί σε σχέση µε το δηµόσιο σύστηµα Υγείας, εκτιµώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει.
  • Το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ο 1 στους 2 δηλώνει άγνοια για το νέο σύστηµα Πρωτοβάθµιας Φροντίδας

ασθενείς

Η αποκαλυπτική αυτή έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΑ, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco κ. Κώστα Παναγόπουλο, παρουσία του προέδρου του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλη, του Α’ Αντιπροέδρου κ. Φ. Πατσουράκου και μελών του ΔΣ, κ.κ I. Kεχρή, Π. Λεονάρδου, Σ. Προβατά, Α. Χατζή, Π. Ψυχάρη.

Στην ίδια συνέντευξη τονίστηκε η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60% , δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την υγεία τους. Ολα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και από τις Οργανώσεις ασθενών, που συμμετείχαν στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της έρευνας, ενώ οι ασθενείς επεσήμαναν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πρόσβαση στις θεραπείες τους και το Σύστημα Υγείας. 

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά από τους ασθενείς στις δυσλειτουργίες από την εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχει υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, στην υπολειτουργία των ΤοΜΥ και τις ελλείψεις οικογενειακών ιατρών, ειδικά στην περιφέρεια που έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών να υποδιαγιγνώσκεται και να υποθεραπεύεται. Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων Ασθενών, αναφέρθηκαν επίσης στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, στις δημόσιες δομές υγείας που οδηγούν στην υπολειτουργία τους, καθώς και στις δυσβάσταχτες συμμετοχές τους ασθενών, στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κακή λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ,στα οποία ακολουθούνται πρακτικές που δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς ,υπάρχουν πολλές καταγγελίες, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά ενώ συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έντονης υποκειμενικότητας, στις αποφάσεις, τα οποία είναι εις βάρος του ασθενή.

Γιώργος Πατούλης: Παταγώδης αποτυχία η Πρωτοβάθμια

«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας -που αναδεικνύεται και από την έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ, στην εταιρία Alco-, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους».

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, τόνισε τα εξής:

«Το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, αποτυπώνει μια γενικά σταθερή εικόνα σε σχέση με την αντίληψη των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας. Γενική εκτίμηση είναι ότι στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση, αν και σε σχέση με το Σεπτέμβριο, τα ποσοστά είναι σταθερά ενώ διατηρείται η δυσπιστία της κοινωνίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό θεωρεί ότι για να καλύψει τις ανάγκες της θα πρέπει να πληρώσει. Στη συνολική αυτή εικόνα, το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι σαφώς περισσότερο γνωστό απ’ ότι τον Απρίλιο, σε καμία όμως περίπτωση δεν πλησιάζει στο βαθμό αναγνωρισιμότητας που θα έπρεπε να έχει. Το γεγονός είναι εντόνως προβληματικό, όπως άλλωστε και ο χαμηλός βαθμός πρόθεσης ένταξης σε αυτό, που ναι μεν διπλασιάστηκε, κινείται όμως στα επίπεδα του 30%. Προφανώς η τελική στάση όλων θα διευκρινιστεί όταν η γνώση καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, (κάτι που αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας), η προδιάθεση όμως σήμερα, εξακολουθεί να δείχνει αρνητική.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν