Ογκολογικό Παίδων “Αγία Σοφία”: Ψηφίστηκε επί της αρχής η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

  • Γιάννα Σουλάκη
Κατά πλειοψηφία επί της Αρχής ψηφίστηκε την Πέμπτη (09/03) στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων “Αγία Σοφία”, ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

«Υπέρ» των άρθρων και στο σύνολό του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των προέδρων, το σχέδιο νόμου για την «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ‘Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πραγματοποιούν κινητοποίηση σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη αυτή.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και από τον σύλλογο των γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες “Φλόγα”, αλλά και από το σύνολο των σωματείων γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ.

Όπως υποστηρίζουν, η Ογκολογική Μονάδα παρέχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών, είναι η μοναδική στη χώρα μας και αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο με τον νέο νόμο, αποσπάται πλέον από το Νοσοκομείο Παίδων “η Αγία Σοφία”. Κάνουν λόγο μάλιστα, για “ιδιωτικοποίηση”, η οποία μακροπρόθεσμα αναμένεται να βλάψει τις ιατρικές υπηρεσίες προς τα παιδιά με καρκίνο, όπως λένε.

“Λίγες μέρες μάλιστα μετά την τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική σε θέματα ιδιωτικοποίησεων στα δημόσια κοινά αγαθά, πόσο μάλλον σε θέματα υγείας”, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Τμήματα και κλινικές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου του Νοσοκομείου Παίδων “Αγίας Σοφίας” αυτονομούνται και ιδιωτικοποιούνται. Είναι η πρώτη φορά από την σύσταση του ΕΣΥ που διαχωρίζονται υπηρεσίες Δημόσιου Νοσοκομείου και μετατρέπονται σε νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν, έστω και την τελευταία στιγμή.

Δείτε επίσης: Μετατροπή Ογκολογικού Παίδων σε ΝΠΙΔ: Τα φλέγοντα ερωτήματα των γιατρών του Παίδων “Αγία Σοφία”

ΝΠΙΔ Ογκολογικό Παίδων: Τι υποστήριξαν τα κόμματα στη Βουλή

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως η αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ δεν αποτελεί “κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίησή του”, όπως λέγεται κατά κόρον.

Αντιθέτως, όπως εξηγεί, θα του δώσει ευελιξία και ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με τη μετατροπή του Ογκολογικού σε ΝΠΙΔ και πρόσθεσε πως είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια προσπάθεια «σταδιακής διολίσθησης και μετάλλαξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Πρόσθεσε δε πως εάν -όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας- δεν αλλάζει κάτι στα εργασιακά των εργαζομένων και στην χρηματοδότησή του, τότε για ποιο λόγο γίνεται αυτή η αλλαγή;

Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος, λέει ο πρώην υπουργός Υγείας, σημαίνει «πρώτον, συγκεντρωτική διοίκηση χωρίς εκπροσώπηση γιατρών και εργαζομένων, δημιουργεί έλλειμμα διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου».

Αντιθέτως, σημείωσε, προωθείται το ιδιωτικοοικονομικό μάνατζμεντ, η πρακτική εισόδου ιδιωτικών συνεργείων για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου και τις πρόσθετες χρεώσεις των ασθενών.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, τόνισε πως οι δύο υφιστάμενες Ογκολογικές Παιδιατρικές Κλινικές αποτελούν διεθνές κέντρο αναφοράς για την Ογκολογική Παιδιατρική Φροντίδα. Δεν έχουμε πειστεί, είπε «τι περισσότερο και τι καλύτερο θα προσφέρει στους μικρούς ασθενείς. Αντίθετα, μας δημιουργούνται αμφιβολίες και ανησυχία».

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για μια «δήθεν αυτονόμηση, γιατί το ογκολογικό κέντρο θα εξακολουθήσει να εξαρτάται λειτουργικά πλήρως από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία».

Αφού η χρηματοδότησή του «προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος γιατί παραχωρείται στο ίδρυμα μεγάλο μέρος της διοίκησής του;». Επίσης, «μέσα στο ίδιο Κέντρο θα υπάρχει προσωπικό δύο ταχυτήτων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επέμεινε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου. Η νέα μορφή του Ογκολογικού Τμήματος ως ΝΠΙΔ, όπως, τόνισε έρχεται σε συνέχεια των διαχρονικών επιλογών στην Υγεία που είναι κατά του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Διαμορφώνει, όπως είπε, τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, δηλαδή υπέρ της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικότητας των μεγάλων ομίλων της υγείας.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, από τη δική της πλευρά τόνισε ότι όλοι οι γονείς, σύλλογοι και φορείς είναι αντίθετοι στον νομικό χαρακτήρα του ΝΠΙΔ για το νέο Ογκολογικό Κέντρο.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταψήφισε το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφική» την μετατροπή του Παιδιατρικού Ογκολογικού Κέντρου σε ΝΠΙΔ, ενός πρότυπου κέντρου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δημιουργούνται, είπε, «συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας για τους γονείς και το προσωπικό. Ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά ένας πάρα πολύ ευαίσθητος τομέας, που είναι η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας».

Προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στα ζητήματα του προσωπικού και καταλόγισε στην κυβέρνηση «ιδεοληψία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ»

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο για τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ του Ογκολογικού Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας

Η υφιστάμενη Ογκολογική Μονάδα εξυπηρετεί το 80% των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών παιδιών και εφήβων στη χώρα μας και συγκεκριμένα 300 έως 350 παιδιά ετησίως.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως με το νέο νομοσχέδιο η Ογκολογική Μονάδα θα αναβαθμιστεί σε Ογκολογικό Κέντρο, ενώ όλες οι υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς με καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και στις οικογένειές τους.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, το Ογκολογικό Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», αλλά, θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του.

“Ο έλεγχος θα ασκείται από το δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στους ασθενείς”, αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σημειώνεται δε εμφατικά από τους αρμόδιους, πως θα συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν οι υπηρεσίες στο σύνολο των πολιτών, “συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων”.

Στο νέο Κέντρο θα μεταφερθούν μάλιστα και τμήματα από τα Νοσοκομεία Παίδων “Αγία Σοφία” και “Π. & Α. Κυριακού”: το Τμήμα Παιδικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και το Ογκολογικό Τμήμα του “Αγλαϊα Κυριακού”.

Δείτε την αφίσα με τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι για σήμερα Παρασκευή 10/03/2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν