ΟΕΝΓΕ: Ούτε λόγος για αποκατάσταση του μισθολογίου ενώ για τα αναδρομικά …αναμένεται απόφαση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Απαιτώντας την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) πραγματοποίησε διαδοχικές κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε τι μας ενημερώνουν από την ΟΕΝΓΕ:

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, εδώ και 6 χρόνια, έχουν υποστεί μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 53%. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αόριστα επανορθώσεις μνημονιακών μισθολογικών περικοπών για άλλους κλάδους ειδικών μισθολογίων (δικαστικούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς), χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στους γιατρούς. Κάτω από τις αντιδράσεις, πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο -πάλι γενικά και αόριστα- για χορήγηση αναδρομικών, χωρίς να αναφέρει το συνολικό ποσό, πότε, καθώς και ποιο χρονικό διάστημα αφορά η εξαγγελία.

Την Παρασκευή, μάλιστα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι ναι μεν είναι αντισυνταγματικές και παράνομες οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους γιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικήσουν τα αναδρομικά τους… Η επόμενη συζήτηση του ΣτΕ για το θέμα ορίστηκε για τις 2 Νοέμβρη.

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012 η απάντηση ήταν… «ούτε συζήτηση», με τον προκλητικό ισχυρισμό μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί «έγνοια» της κυβέρνησης είναι η αύξηση στα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Για άλλη μια φορά, δηλαδή, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα δικαιώματα του ενός εργαζόμενου σαν να αντιστρατεύονται τάχα τα δικαιώματα του άλλου, προκειμένου να βγει λάδι η συνολική αντιλαϊκή πολιτική της.

Αναδρομικά

Για τη χορήγηση των αναδρομικών ο υπουργός Υγείας… «δεν ήταν σε θέση» να απαντήσει ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί (ισχυρίστηκε ότι θα το ξέρει το επόμενο 15ήμερο), ενώ ομολόγησε ότι, όταν αυτό θα γίνει εντός του 2018, δεν θα αφορά το σύνολο των αναδρομικών αλλά ένα μέρος τους. Με λίγα λόγια, επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας την αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδίας για τον απατηλό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις 8.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλονται για το σύνολο του Δημοσίου στη «μεταμνημονιακή» περίοδο, έγινε σαφές ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα πάρουν ένα μικρό τμήμα, αναντίστοιχο με τις τεράστιες ανάγκες.

«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από τους συνταξιούχους και το εύστοχο σύνθημά τους: «Με ψέματα και ψίχουλα δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε». Δεν θεωρούμε «περασμένα – ξεχασμένα» όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης. Έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε καμία αυταπάτη από την πρώτη στιγμή. Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα και τα ξεροκόμματα που μας υπόσχονται. Με τους αγώνες μας θα επιβάλλουμε το δίκιο μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου.