ΟΕΝΓΕ: Ο ένας «κρατάνε μούτρα», ο άλλος «αλλού τα κακαρίσματα…»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Γενική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε αλλά αντί να βγάλει προεδρείο, κατάφερε να βγάλει μόνο πρόεδρο, την ψυχίατρο Αφροδίτη Ρέντζιου από το Θριάσειο η οποία πρόσκειται στην ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ). Μετά την συνεδρίαση ωστόσο, η μία ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη σχετικά με την στάση που τήρησαν οι διάφορες παρατάξεις... Και η Έριδα στα σπλάχνα της ΟΕΝΓΕ καλά κρατεί!

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του ΑΡΣΙ:

ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΟΥΤΡΑ … ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ (!)

Από τις 29/5/16 με δημόσια ανακοίνωσή μας (http://arsigr.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html) είχαμε ξεκαθαρίσει την στάση μας όσον αφορά την εκλογή ΕΓ και προεδρείου στην ΟΕΝΓΕ  (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών) :

1)      Κατά την εκλογή της 9μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας από το 27μελές Γενικό Συμβούλιο, δίνουμε στην ΔΗΠΑΚ την 1 από τις 7 ψήφους που έχουμε στο ΓΣ ώστε η ΔΗΠΑΚ ως πρώτη δύναμη στο πρόσφατο συνέδριο (έστω και με 1 ψήφο συνέδρου διαφορά από εμάς) να πάρει την 9η έδρα της ΕΓ για την οποία σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ισοψηφία στα υπόλοιπα μεταξύ ΔΗΠΑΚ – Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή – Μετώπου – ΔΗΚΝΙ και για την οποία ήδη από τις 20/4/16 η ηγεσία του Μετώπου είχε απειλήσει με … «δικαστικές προσφυγές» (!) και άλλα γραφικά και χαριτωμένα (http://arsigr.blogspot.gr/2016/04/20416.html).

Αυτό ακριβώς και υλοποιήσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση της 1/6/16 (http://arsigr.blogspot.gr/2016/06/162016.html) με αποτέλεσμα να εκλεγεί ΕΓ με έδρες ΔΗΠΑΚ : 3, Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή : 2, Μέτωπο : 2, ΔΗΚΝΙ : 1, Συμπαράταξη : 1 . Έτσι έπεσαν στο κενό οι εκφρασμένες προθέσεις της ηγεσίας του Μετώπου για μεθοδεύσεις που θα είχαν στόχο αφενός την πραξικοπηματική αλλοίωση των συσχετισμών που επέβαλαν στο πρόσφατο συνέδριο οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί με την ψήφο τους, και αφετέρου την επιβολή ενός διαλυτικού κλίματος στην Ομοσπονδία που για ευνόητους λόγους βολεύει αφάνταστα το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης στην ανεμπόδιστη προώθηση της πολιτικής τους στην Υγεία.

2)      Αν η ηγεσία της ΔΗΠΑΚ επιμένει στην συγκρότηση προεδρείου με την λογική του «αναλογικού αντιπροσωπευτικού», τότε εμείς ψηφίζουμε για πρόεδρο (την ΔΗΠΑΚ) και για ΓΓ (το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή) αφού για αυτές τις δύο πρώτες θέσεις του προεδρείου συμπίπτει η λογική του «αναλογικού αντιπροσωπευτικού» με την δική μας πρόταση (προεδρείο χωρίς το μπλοκ Μέτωπο – ΔΗΚΝΙ – Συμπαράταξη που είχε μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε φερέφωνο του υπουργού Υγείας). Για τις υπόλοιπες θέσεις ψηφίζουμε λευκό, γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε θετική ψήφο στους εκπροσώπους των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτήν ακριβώς την από 29/5/16 δημόσια εκφρασμένη θέση επαναλάβαμε και στην συνεδρίαση της ΕΓ που συγκλήθηκε για εκλογή προεδρείου στις 10/6/16.

Οι ηγεσίες των παρατάξεων Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) – ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) – Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ) με την στάση τους στην συνεδρίαση αυτή απέδειξαν πως ουδόλως ενδιαφέρονται για τα δραματικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά το μόνο που τους απασχολεί είναι να … τους εκδικηθούν (τους νοσοκομειακούς γιατρούς) επειδή οι τελευταίοι με την ψήφο τους στο συνέδριο έστειλαν αυτές τις ηγεσίες στην μειοψηφία. Οι τοποθετήσεις των ηγεσιών αυτών στην συνεδρίαση μπορούν να αποτελέσουν άνετα νούμερα σε θερινή θεατρική επιθεώρηση :

–         Είπαν πως το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ήταν… υποχρεωμένο (!) να τους ψηφίσει στο προεδρείο (!!)

–         Είπαν επίσης πως αν το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή επέλεγε να μην συμμετέχει καθόλου στο προεδρείο, τότε και μόνον τότε θα συμμετείχαν αυτοί (!)

–         Προσπάθησαν να εκβιάσουν με την απειλή πως αν δεν τους γίνει το χατίρι να αποκλειστεί από το προεδρείο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, τότε όχι μόνο δεν θα δεχτούν συμμετοχή στο προεδρείο, αλλά θα απέχουν συνολικά από την διαδικασία (!)

–         Τέθηκε το εύλογο ερώτημα ΓΙΑΤΙ την προηγούμενη φορά (2013) που το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ήταν πάλι 2η δύναμη (έστω και με μικρότερο ποσοστό) και που είχε πάλι 2 έδρες στην ΕΓ και που πάλι είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην λογική του «αναλογικού αντιπροσωπευτικού» με παρόμοιο σκεπτικό, τότε όχι μόνο δεν … είχαν «κρατήσει μούτρα» αλλά είχαν σπεύσει να μοιράσουν μεταξύ τους όλες τις θέσεις του προεδρείου. Φυσικά απάντησαν άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε (!)

–         Αφού είδαν πως δεν περνάει ο εκβιασμός, συμμετείχαν στην ψηφοφορία αναθεωρώντας την αρχική τοποθέτηση περί αποχής, ψήφισαν για την θέση της προέδρου την εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ και ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ για την θέση του ΓΓ τον εκπρόσωπο του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (για την ακρίβεια στην ψηφοφορία για την θέση του ΓΓ, ο ένας εκπρόσωπος του Μετώπου, η εκπρόσωπος της ΔΗΚΝΙ και ο εκπρόσωπος της Συμπαράταξης έριξαν λευκό, ενώ ο έτερος εκπρόσωπος του Μετώπου απείχε). Επίσης, δεν υπέβαλαν υποψηφιότητες για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.

Έτσι τελικά εκλέχτηκε πρόεδρος από την ΔΗΠΑΚ (Αφροδίτη Ρέτζιου) με 9 ψήφους (παμψηφεί) και ΓΓ από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (Πάνος Παπανικολάου) με 5 ψήφους (τις 3 της ΔΗΠΑΚ και τις 2 του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή), ενώ δεν έγινε ψηφοφορία (επί του παρόντος τουλάχιστον) για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου.

Από τις παραπάνω γραφικότητες Μετώπου – ΔΗΚΝΙ – Συμπαράταξης, είναι φανερό ότι :

1)      Οι ηγεσίες των δυνάμεων αυτών εξακολουθούν να λειτουργούν ΣΕ ΟΛΑ ως ενιαίο και αρραγές μπλοκ. Αυτό που τους ένωνε και εξακολουθεί να τους ενώνει δεν είναι άλλο από την κοινή τους προσήλωση στις καταστροφικές πολιτικές του μαύρου μετώπου κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων, μια κοινή προσήλωση που άλλωστε επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά τον περασμένο Αύγουστο όταν οι κομματικοί φορείς των παρατάξεων αυτών ψήφισαν αγκαλίτσα στην βουλή το 3ο μνημόνιο. Γι αυτό η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ  εξακολουθεί «να σέρνει από την μύτη» τις ηγεσίες των παρατάξεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ : τα κόμματα αυτά και κατ επέκταση οι ηγεσίες των παρατάξεών τους είναι επί της ουσίας ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στην καταστροφική πολιτική υγειονομικής και γενικότερα κοινωνικής γενοκτονίας που υπαγορεύεται από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και εφαρμόζεται από την σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση όπως ακριβώς εφαρμοζόταν και από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

2)      Δεν έχουν χωνέψει ακόμα την ανατροπή που έγινε στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ όπου οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί τους έστειλαν στην μειοψηφία.

3)      Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, η αγωνιστική πτέρυγα του νοσοκομειακού κινήματος που συσπειρώνει τις δυνάμεις της κινηματικής ανεξαρτησίας και της αντισυστημικής – ριζοσπαστικής – αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι για αυτούς το «κόκκινο πανί», ο πραγματικός εχθρός τους, ο καημός τους, το καρφί στο μάτι τους.

4)      ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ τα προβλήματα των νοσοκομείων, η συνεχιζόμενη υγειονομική γενοκτονία, η επιστημονική και επαγγελματική ασφυξία των νέων γιατρών, ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν όλοι οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί και όλοι οι μαχόμενοι υγειονομικοί. Στα παλιά τους τα παπούτσια το αποτέλεσμα της ψήφου των νοσοκομειακών γιατρών, στα παλιά τους τα παπούτσια και η ίδια η ΟΕΝΓΕ τώρα που διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να πάψει η ΟΕΝΓΕ να είναι φερέφωνο του υπουργείου Υγείας.

Η πρακτική τους αυτή ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ την εκτίμησή μας και την στάση μας όσον αφορά την εκλογή ΕΓ και προεδρείου.

Επίσης, δικαιώνει απόλυτα την πάγιά μας και επιβεβαιωμένη από την ίδια την εμπειρία του κινήματος θέση πως το κύριο και πρωταρχικό είναι η αυτενεργός μαζική συμμετοχή των ίδιων των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών στην λήψη των αποφάσεων μέσα από διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις), η αυτοοργάνωση και ο συντονισμός από τα κάτω.

Καλούμε όλους τους μαχόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς και ιδιαίτερα τους νεότερους (ειδικευόμενους – εξειδικευόμενους – επικουρικούς ειδικευμένους) να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος για δημόσια – δωρεάν – σύγχρονη περίθαλψη με μια τέτοια αγωνιστική αυτοοργάνωση χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορη συλλογική μορφή (γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, συλλόγους ειδικευόμενων, συλλόγους επικουρικών κλπ).

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποτελεσματικότητα να κάνουμε ό.τι περνάει από το χέρι μας ώστε τα εκλεγμένα όργανα όχι μόνο να μην μπαίνουν εμπόδιο αλλά να λειτουργούν προωθητικά στην κατεύθυνση μιας τέτοιας από τα κάτω αυτοοργάνωσης.

Δηλώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ένα αγωνιζόμενο υγειονομικό κίνημα στο πλευρό του υπόλοιπου εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στον συνολικό κοινωνικό αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας, των καταστροφικών πολιτικών κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ:

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Στις 10/06/2016 συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ με θέμα την εκλογή προδρίου. Θυμίζουμε ότι στις 1 Ιουνίου είχε συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ για την εκλογή της νέας  Εκτελεστικής Γραμματείας.Η σύνθεση της  Εκτελεστικής Γραμματείας είναι: ΔΗΠΑΚ Γιατρών 3 έδρες,Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή 2 έδρες, ΜΕΤΩΠΟ 2 έδρες, ΔΗΚΝΙ 1 έδρα, ΠΑΣΚΕ 1 έδρα.

Η ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο για να εκφραστεί η βούληση των συναδέλφων και η κάθε παράταξη να πάρει τη θέση που της αναλογεί με βάση τη δύναμη της.Δηλαδή για Πρόεδρο τη ΔΗΠΑΚ (1η δύναμη),για γραμματέα το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (2η δύναμη),για  Αντιπρόεδρο Α το ΜΕΤΩΠΟ (3η δύναμη),για ταμία τη ΔΗΚΝΙ (4η δύναμη),για Αντιπρόεδρο Β τη Συμπαράταξη. Ξεκαθάρισε ότι αυτή η θέση δεν σημαίνει συμφωνία με τις θέσεις των άλλων παρατάξεων, από τις οποίες τη χωρίζει άβυσσος.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δήλωσε ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο τη ΔΗΠΑΚ , για Γραμματέα το Ε.Κ.Α. και για τις υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου λευκό.

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρότειναν επίσης αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο.Έθεσαν όμως σαν προυπόθεση για τη συμμετοχή τους στο προεδρείο να τους ψηφίσει το Ε.Κ.Α. Είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποίησαν  προσχηματικά τη στάση του Ε.Κ.Α.για να βάλουν εμπόδια στην εκλογή προεδρείου και στη λειτουργία της ομοσπονδίας.Διαφορετικά δεν εξηγείται γιατί δέχτηκαν να είναι στο προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, αφού το Ε.Κ.Α. δεν συμμετέχει.

Το ΜΕΤΩΠΟ(ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής  για «αργότερα, για να ωριμάσουν οι συνθήκες» χωρίς να καταφέρει να εξηγήσει τι εννοούσε.Είχε το θράσος μάλιστα να κατηγορήσει τη ΔΗΠΑΚ για ανεξήγητη «βιασύνη και πρεμούρα» ενώ έχουν περάσει δύο μήνες(!) από το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που επιδίωξαν ήταν να μην εκλεγεί προεδρείο για να τροφοδοτούν με συκοφαντικές ανώνυμες ανακοινώσεις το ygeianet να καταγγέλει τη ΔΗΠΑΚ ότι οδηγεί την ομοσπονδία σε διαλυτική κατάσταση.Ενδεικτικό της τυχοδιωκτικής τους στάσης είναι ότι ενώ αρχικά δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα, στην πορεία ο ένας απείχε και ο άλλος ψήφισε λευκό!

Τελικά η Εκτελεστική Γραμματεία εξέλεξε ομόφωνα (με 9 ψήφους) πρόεδρο την Αφροδίτη Ρέτζιου από τη ΔΗΠΑΚ και κατά πλειοψηφία (με 5 ψήφους) γενικό γραμματέα τον Πάνο Παπανικολάου από το ΕΚΑ. Παρά την επιμονή της ΔΗΠΑΚ  να συνεχιστεί η διαδικασία, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους συναδελφους που τους ψήφισαν. Φαίνεται ότι η μόνη θέση που τους ενδιαφέρει είναι αυτή του προέδρου!

Ένα είναι το σίγουρο.Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών.Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα έδρασαν ενιαία ,πιπιλώντας την ίδια επιχειρηματολογία λες και καθοδηγούνται από το ίδιο κέντρο.

Ας το πάρουν χαμπάρι. Μπορεί να μην ανατράπηκαν ριζικά οι συσχετισμοί στην ομοσπονδία, όμως δεν είναι όπως πριν. Οι μέχρι σήμερα προνομοιακοί συνομιλητές του Υπουργείου Υγείας έχασαν το μισό της δύναμης τους στις εκλογές της ΟΕΝΓΕ και είναι τρίτη δύναμη, είτε τους αρέσει είτε όχι. Οι συνάδελφοι ανέδειξαν τη ΔΗΠΑΚ σε πρώτη δύναμη. Θα δυσκολευτούν πολύ από δώ και στο εξής να βάλουν την ομοσπονδία στο γύψο όπως έκαναν μετά  την ανάδειξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν  ήταν «στα κάγκελα».

Ας σταματήσουν να κάνουν θόρυβο και φασαρία. Άλλωστε ο άδειος τενεκές κάνει τον πιο πολύ θόρυβο και τείνουν να ταυτιστούν μαζί του το τελευταίο διάστημα.

Η ΔΗΠΑΚ  από τη θέση που της αναλογεί στο προεδρείο της ομοσπονδίας θα δώσει τον καλύτερό μας εαυτό για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών. Θα πρωτοστατήσει στον κοινό αγώνα υγειονομικών και ασθενών για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-κεφαλαίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν