ΟΕΝΓΕ: Να αυξηθούν οι προϋπολογισμοί στα δημόσια νοσοκομεία

  • Iatropedia
Την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τα 1,4 στα 2 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δημόσιων δομών σε υλικά και φάρμακα ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως τονίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΝΓΕ απρουσία προεδρων από Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ολόκληρης της χώρας, χρειάζεται επίσης άμεση αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών, κατάργηση της ΕΣΑΝ και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ, θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη:

Α. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων κατ' ελάχιστον από τα 1,4 στα 2 δισ. για να δοθεί λύση στα προβλήματα έλλειψης υλικών και φαρμάκων, να εξομαλυνθεί η λειτουργία τους και να είναι εφικτή η περίθαλψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων καθώς και η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των λοιπών υγειονομικών.

Β. Την κατάθεση νέου νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες, την κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και την εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή, τη σύνταξη νέου Υγειονομικού Χάρτη, την καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε όλα τα επίπεδα και τη θεσμική κατοχύρωση της δημοκρατίας στα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στην προειδοποιητική πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 20 Μαΐου και τις συγκεντρώσεις στο υπ. Υγείας και σε άλλες πόλεις για την εφαρμογή ενός άμεσου σχεδίου διάσωσης της δημόσιας περίθαλψης που θα περιλαμβάνει:

1. Την επείγουσα συμπληρωματική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων

2.Την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού και την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό σε αυστηρά χρονικά όρια με προτεραιότητα νοσοκομειακά τμήματα που έκλεισαν ή κινδυνεύουν να κλείσουν, τα Κέντρα Υγείας που ψυχορραγούν, τις υπηρεσίες υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθώς τη στελέχωση της Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ.

3. Την κατάρτιση ανακουφιστικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και άνοιγμα όλων των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

4. Την πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα που υπολειτουργούν.

5. Την υλοποίηση σχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

6 Tην εκπόνηση σχεδίου για τη συντήρηση και αντικατάσταση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.