ΟΕΝΓΕ: Κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας πεθαίνει στο Νοσοκομείο Σερρών: «Οι γιατροί δεν μπορούν να του προσφέρουν βοήθεια»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΟΕΝΓΕ
Έκκληση προς την κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου από τις φυλακές Νιγρίτας, Αθ.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας κι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή, κάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι γιατροί στο νοσοκομείο Σερρών, στο οποίο πλέον νοσηλεύεται, δεσμεύονται από την ιατρική δεοντολογία και δεν μπορούν να του παρέχουν καμία ιατρική βοήθεια παρά τη θέλησή του, λένε τα μέλη της ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, η ζωή του ασθενούς Αθ.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο και επιβαρύνεται ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου Σερρών.

«Ως γιατροί δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί θεατές όταν απειλείται η ζωή ενός ασθενούς μας. Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο οποίος προβλέπει ρητά ότι ο γιατρός ΔΕΝ μπορεί να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, αν ο ασθενής έχει την ικανότητα συναίνεσης και διαφωνεί, όπως στην περίπτωση του ασθενούς Αθ.Χ», λέει η ΟΕΝΓΕ, η οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους  από το νοσοκομείο Σερρών, οι οποίοι κάνουν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας, όπως λένε τα μέλη της Ομοσπονδίας:

«Έχουν κάνει το καθήκον τους από τη στιγμή που έχουν ενημερώσει τόσο τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του τις οποίες οφείλουν σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν, όσο και τους οικείους του. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου», σημειώνουν οι γιατροί.

ΟΕΝΓΕ: «Είμαστε αντίθετοι στην αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε ασθενούς»

Οι νοσοκομείακοί γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων προσθέτουν πως είναι αντίθετοι στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε ασθενούς, είτε είναι κρατούμενος είτε όχι.

Μια μεταχείριση, η οποία «παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ. Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα», σημειώνουν και καταλήγουν πως ζητούν από την κυβέρνηση να εξετάσει με ανθρωπιστικούς όρους τα αιτήματα του κρατουμένου.