ΟΕΝΓΕ: Καταγγέλλει την «αυταρχική και εκδικητική συμπεριφορά» της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Σπάρτης

  • Iatropedia newsroom
Νοσοκομείο Σπάρτης
Σε "σάκο του μποξ" έχει μετατρέψει ειδικευόμενο οφθαλμίατρο η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης, σύμφωνα με τους Νοσοκομειακούς γιατρούς (ΟΕΝΓΕ).

H Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε) καταγγέλλει τη διοικήτρια του νοσοκομείου της Σπάρτης για την «απαράδεκτη, αυταρχική και εκδικητική συμπεριφορά της» σε βάρος ειδικευόμενου γιατρού.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, η ίδια επιμένει να αγνοεί επιδεικτικά και να παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία αναθέτοντας συνεχώς στον ειδικευόμενο οφθαλμίατρο καθήκοντα, εντελώς άσχετα εκπαίδευσή του.

Μάλιστα «έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της» τις υποδείξεις της 6 ης ΥΠΕ, η οποία με απόφασή της και μετά από την παρέμβαση του ίδιου του γιατρού, αποφάνθηκε πως «δεν έχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση για να παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα  με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης σε ασθενείς τμημάτων άσχετων με την ειδικότητά του (Τ.Ε.Π., χειρουργική κλινική κ.λπ.)».

Ωστόσο, η Διοικήτρια -σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία- όχι μόνο τον εξαναγκάζει σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία αλλά και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών «αφού υποχρεώνει έναν άπειρο ειδικευόμενο να εξετάζει χειρουργικά, ορθοπαιδικά και άλλα, άσχετα με την ειδικότητά του, έκτακτα περιστατικά, και να συνοδεύει διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών προς άλλα νοσοκομεία», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Ειδικευόμενος γιατρός: Λαμβάνω ελάχιστη έως ανύπαρκτη εκπαίδευση

Στην εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – αναφορά του ίδιου του γιατρού αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους ο ειδικευόμενος δεν λαμβάνει, όπως λέει ούτε κατ’ ελάχιστον την εκπαίδευση που απαιτεί η ειδικότητά του.

«Ακόμη και εντός του νομίμου ωραρίου της εργασίας μου (ήτοι, πλην των ελαχίστων εφημεριών και των διακομιδών που παράνομα επιφορτίζομαι), η προσφερόμενη σε εμένα εκπαίδευση είναι ελάχιστη ως ανύπαρκτη, καθότι διαρκώς μου αναθέτονται, προφορικώς, καθότι δε δέχεται να μου τα αναθέσει γραπτώς, από το Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά μου ( π.χ. εξιτήρια παθολογικής κλινικής, διενέργεια rapid test στην παθολογική κλινική, αμφότερα εν ώρα ιατρείου οφθαλμολογικής κλινικής κ.α.). Ήτοι, τόσο η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία σαφώς και τελεί σε γνώση της κατάστασης, όσο και η αρμόδια Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, εξακολουθούν να αγνοούν τις προβλέψεις του νόμου, τις σχετικές πρόσφατες υποδείξεις της 6ης Υ.Π.Ε., αλλά και να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία τόσο των ασθενών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (κατ’ άρθρα 15 και 306 Π.Κ.) με το να υποχρεώνουν έναν άπειρο ειδικευόμενο οφθαλμίατρο να εξετάζει χειρουργικά, ορθοπαιδικά και άλλα, άσχετα με την ειδικότητά του έκτακτα περιστατικά και να συνοδεύει διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών προς άλλα νοσοκομεία», σημειώνει ο ίδιος ο γιατρός.

Διοικήτρια Νοσοκομείου Ξάνθης: Τον απειλεί με … απόλυση, λέει η ΟΕΝΓΕ

Χαρακτηριστική της συμπεριφοράς της Διοικήτριας, σύμφωνα πάντα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι και η εντολή που έδωσε στον εν λόγω γιατρό λίγες μέρες μετά την ανάληψη της υπηρεσίας του, να συνοδεύσει νεογνό σε νοσοκομείο της Πάτρας.

«Η διοικήτρια του νοσοκομείου της Σπάρτης έφτασε στο σημείο να στείλει εξώδικο στον συνάδελφο απειλώντας τον με απόλυση επειδή επιμένει να διεκδικεί τα δικαιώματά του και δεν «κάθεται καλά». Επειδή δε σκύβει το κεφάλι και δε δέχεται τα καψόνια της διοικήτριας και του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου της Σπάρτης», τονίζουν συγκεκριμένα οι νοσοκομειακοί γιατροί στην καταγγελία τους.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από τη διοίκηση της 6 ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να μπει ένα τέλος «στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διοικήτριας του νοσοκομείου της Σπάρτης σε βάρος της εκπαίδευσης του συναδέλφου», αναφέρουν και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

«Ενημερώνουμε την διοικήτρια του νοσοκομείου της Σπάρτης ότι θα μας βρει απέναντί της. Δε θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του απέναντι στις αυθαιρεσίες, τους εκβιασμούς και τις απειλές των διοικήσεων», λένε.