ΟΕΝΓΕ: Καταγγέλλει διοικητή νοσοκομείου για παράνομες πιέσεις σε αναισθησιολόγο

  • Γιάννα Σουλάκη
ΟΕΝΓΕ
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει τον διοικητή του νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς, ο οποίος προσπαθεί -όπως αναφέρεται- να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο του νοσοκομείου να εφημερεύει καθημερινά όλο τον μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία των νοσοκομειακών γιατρών, ο κ. Μεσσάρης με έγγραφο του προς την αναισθησιολόγο ισχυρίζεται ότι, αν η αυτή αρνηθεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο  για 30  συνεχόμενες μέρες το μήνα,  είναι ανήθικο εκ μέρους της  και «τυχόν λανθασμένη αντιμετώπιση περιστατικού θα είναι δική της υπαιτιότητα». Μάλιστα, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ,  «προτρέπει» την αναισθησιολόγο να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρει: «Προκαλούμε τον κ. Μεσσάρη να μας πει, ποιες  ακριβώς διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβλέπουν ότι  η συνάδελφος είναι υποχρεωμένη να δεχτεί να κάνει αυτό που της ζητάει; Τον προκαλούμε  να μας πει που το είδε γραμμένο ότι είναι «υποχρεωμένος» η μία και μοναδική αναισθησιολόγος να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο για 30  συνεχόμενες μέρες το μήνα, μέχρι να φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση να προσλάβει γιατρούς; Γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι  αν η συνάδελφος πραγματοποιεί εφημερίες ετοιμότητας καθημερινά τότε, μετά τις 20 του μήνα,  η αποζημίωση των εφημεριών θα έχει υπερβεί το μισθό της, και σύμφωνα με το νόμο δεν πρόκειται να πληρωθεί το σύνολο των εφημεριών; Μήπως ο κ. Μεσσάρης έχει  την απαίτηση η συνάδελφος  να δεχτεί την απλήρωτη εργασία; Αλήθεια ποια «ηθική» την οποία  επικαλείται στο έγγραφο του ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς, υπαγορεύει κάτι τέτοιο;».

ΟΕΝΓΕ: «Θιασώτης της προσωπικής ευθύνης ο διοικητής»

Η ΟΕΝΓΕ προκαλεί τον διοικητή, αν η συνεχόμενη εφημέρευση προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, να την εφαρμόσει, καθώς θα έπρεπε -όπως αναφέρεται- να γνωρίζει ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου, αλλά εμπίπτει στις αρμοδιότητες της διοίκησης:

«Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να μετακυλήσει τη δική του ευθύνη στη συνάδελφο και να την εκβιάσει. Βέβαια δε μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός. Ο διοικητής του νοσοκομείου της Κεφαλλονιάς έχει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αποδείξει ότι είναι θιασώτης της πολιτικής της «ατομικής ευθύνης». Είναι ο ίδιος  που κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων λόγω της πανδημίας δήλωνε ότι «είναι ατομική ευθύνη των ασθενών να αξιολογούν οι ίδιοι το πρόβλημα τους». Ας αφήσει λοιπόν κατά μέρους τις προτροπές στη συνάδελφο για την εφαρμογή της νομοθεσίας , ας  αναλάβει τις ευθύνες του και ας εφαρμόσει τη νομοθεσία για το ωράριο των γιατρών», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην καταγγελία τους.

Η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ υποστηρίζει ότι οι γιατροί σε πολλά νοσοκομεία δέχονται πιέσεις να εφημερεύουν non stop  χωρίς ξεκούραση, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. Μάλιστα με πρόσφατη τροπολογία της, η κυβέρνηση, μετακινεί προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» για να στελεχώσουν τις μονάδες που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους για κορονοιό στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Δική τους  υπαιτιότητα  είναι  το γεγονός ότι ένα ολόκληρο νοσοκομείο στηρίζεται σε μία  και μοναδική αναισθησιολόγο. Δική τους υπαιτιότητα είναι που οι δημόσιες μονάδες υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Δική τους  υπαιτιότητα είναι που αντί να αξιοποιήσουν τον χρόνο που κερδήθηκε την περίοδο της πανδημίας, και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με  όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,  έκαναν ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων που μόλις φτάνουν για να αναπληρώσουν τα κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων των συμβασιούχων», αναφέρουν οι γιατροί του ΕΣΥ.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί, όπως αναφέρει:

  • Ο Διοικητής  να αποσύρει το απαράδεκτο και έκνομο έγγραφό του.
  • Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες   για την επαρκή στελέχωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο της Κεφαλλονιάς με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.