ΟΕΝΓΕ για αναδρομικά: Να αναπροσαρμοστούν οι μισθοί και να δοθούν αναδρομικά εφημεριών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΟΕΝΓΕ δεν πανηγυρίζει για την νομοθετική ρύθμιση που περνά σήμερα η κυβέρνηση για τα αναδρομικά Νοεμβρίου 2014 με Δεκέμβριο 2016 στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όπως επισημαίνουν, δεν συνυπολογίζεται ότι έγιναν μειώσεις και στην αποζημίωση των εφημεριών ενώ αν δεν αναπροσαρμοστούν οι μισθοί πρόκειται για δώρον άδωρον!

Είναι γνωστό ότι η μισθολογική περικοπή στα ειδικά μισθολόγια που προέκυψε από τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4093/2012 έχει κριθεί αντισυνταγματική από αποφάσεις του ΣτΕ.

Η Πολιτεία οφείλει:

1.      Να αναπροσαρμόσει άμεσα τους μισθούς αίροντας τη συγκεκριμένη περικοπή και

2.      Να δώσει τα οφειλόμενα αναδρομικά όσον αφορά τακτικές αποδοχές και εφημερίες για το χρονικό διάστημα των 7 ετών ( από 1/1/2012 έως και σήμερα).

Με τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή:

1.      Δίνονται αναδρομικά μόνο 2 ετών στους Νοσοκομειακούς γιατρούς (για την περίοδο 13/11/2014 έως 31/12/2016).

2.      Δεν αποδίδονται τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις εφημερίες αλλά μόνο αυτά που αντιστοιχούν στις τακτικές αποδοχές.

3.      Δεν καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία και οι κρατήσεις που θα αφορούν αυτήν την καταβολή αλλά παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές αποφάσεις.

4.      Σαφέστατα νομοθετείται ότι δεν αναπροσαρμόζονται οι σημερινές αποδοχές των Νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή δεν αίρεται η μισθολογική περικοπή του 2012 παρά την σχετική κατηγορηματική απόφαση του ΣτΕ.

Οι Νοσοκομειακοί γιατροί, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις μέλη της δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από το αυτονόητο αίτημα της επαναφοράς του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 και την πλήρη καταβολή όλων των αναδρομικών όσον αφορά τόσο τακτικές αποδοχές όσο και εφημερίες για όλη την περίοδο από 1/1/2012 έως και σήμερα.

Καλούμε τις Ενώσεις των Νοσοκομειακών γιατρών να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ