ΟΕΝΓΕ: Απεργία την Τετάρτη 31/1 για την απόλυση των επικουρικών γιατρών- Πλήρης ευθύνη της κυβέρνησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των επικουρικών γιατρών που υπερβαίνουν το 24μηνο, θεωρούνται μη νόμιμες από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1000 επικουρικοί γιατροί πολύ πριν από τη λήξη της σύμβασης τους στις 31/12/2018. Για το λόγο αυτό, η ΟΕΝΓΕ προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/2018.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά την ενημέρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017. Σύμφωνα με την απόφαση εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της, για τους  επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της «συγγνωστής πλάνης»  και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά  ποσά».

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1000 πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους στις 31/12/2018.

Διαβάστε τι σχολιάζουν από την ΟΕΝΓΕ:

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει  και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει,  μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά  μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία «να αναγνωρίζει» «το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί», «τη στήριξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας» και από την άλλη να τους «ανταμείβει» παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει  υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες  Υγείας.

Μοναδική λύση η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη να γίνονται οι συνάδελφοι επικουρικοί μπαλάκι μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/2018.

Θα εκδοθεί απεργιακό υλικό, αφίσα και ανακοίνωση.

Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα. Η ημερομηνία και το μέρος θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν