Οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ: Έγινε επιτέλους ένα πρώτο βήμα!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τον Ιανουάριο του 2012 οπότε μπήκε στην ζωή των Ελλήνων ο ΕΟΠΥΥ, χάθηκε η δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη... Τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η 1η ΥΠΕ ανακοινώνουν την ανακαίνιση και λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας στην Λένορμαν.

Για να καλυφθούν οι ασφαλισμένοι στην 1η ΥΠΕ χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 10 τέτοιες μονάδες και βιώσιμες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες οδοντιάτρους. Αλλά η μονάδα οδοντιατρικής φροντίδας στο τοπικό ιατρείο της οδού Λένορμαν είναι μια καλή αρχή.

Όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Υγείας, συγκροτήθηκε Επιστημονική Ομάδα με τη συμμετοχή οδοντιάτρων, παιδοδοντιάτρων, ορθοδοντικών, οδοντοτεχνικών του ΠΕΔΥ και διοικητικών στελεχών της ΔΥΠΕ, η οποία κατέγραψε και αξιολόγησε τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, τη γεωγραφική διασπορά και τις θεραπευτικές πρακτικές των οδοντιατρείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Στην συνέχεια η ομάδα κατέθεσε πρόταση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τον κανονισμό λειτουργίας, την προμήθεια και την χρήση του εξοπλισμού, την διαρκή εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων πρόληψης, ενώ και εισηγήθηκε νομοθετικές ρυθμίσεις…

Έτσι, διαμορφώθηκε και λειτουργεί ήδη ένα δημόσιο Οδοντιατρικό Κέντρο στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ 1ης ΥΠΕ, με υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της στοματικής υγιεινής. Στις νέες εγκαταστάσεις του Τοπικού Ιατρείου επί της οδού Λένορμαν 200, βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών τα παρακάτω ιατρεία:

1.    Οδοντοθεραπευτικό (έλεγχος και ολοκληρωμένη θεραπεία).

2.    Παιδοδοντικό (πρόληψη και ολοκληρωμένη θεραπεία).

3.    Ορθοδοντικό για παιδιά ηλικίας 9-13 ετών (διάγνωση και θεραπεία).

4.    Γναθοχειρουργικό (όλο το φάσμα της γναθοπροσωπικής χειρουργικής).

5.    Οδοντοπροσθετικό (έλεγχος και θεραπεία).

Τρία εξειδικευμένα εργαστήρια στελεχωμένα με έμπειρο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό παρέχουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη στο έργο του Οδοντιατρικού Κέντρου:

1.    Ακτινολογικό Εργαστήριο για  πανοραμικές ακτινογραφίες στόματος.

2.    Οδοντοπροσθετικό Εργαστήριο στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οδοντοστοιχίες.

3.    Ορθοδοντικό Εργαστήριο, στο οποίο κατασκευάζονται και επισκευάζονται οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με την υγεία του υπόλοιπου οργανισμού του ανθρώπου, το έργο των παραπάνω ιατρείων υποστηρίζεται από καρδιολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό και οφθαλμολογικό ιατρείο τα οποία υποδέχονται ταυτόχρονα και μεμονωμένα περιστατικά ανηλίκων.

Το Τοπικό Ιατρείο (Οδοντιατρικό Κέντρο) Λένορμαν δεν απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά σε όλο τον πληθυσμό της Αττικής, όπως και όμορων νομών που δεν παρέχουν  ανάλογες υπηρεσίες. Οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους καλώντας σε κάποιο από τα 5ψήφια νούμερα στα οποία ρυθμίζονται τα ραντεβού στο ΠΕΔΥ.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν