Οδηγίες σε 5 βήματα για την απολύμανση εξωτερικών χώρων σε πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά (εγκύκλιος)

  • Γιάννα Σουλάκη
οδηγίες
Νέα εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για τον καθαρισμό και απολύμανση εξωτερικών χώρων σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία.

Στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, παρατίθενται οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης εξωτερικών χώρων, όπως δρόμοι, αυλές σπιτιών, προαύλιοι χώροι κ.ά., σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα και υπάρχει κίνδυνος έκθεσης των ανθρώπων σε μολυσματικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρεται θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, των εργαζομένων και των κατοίκων, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μετά από πλημμύρα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή (χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό) με το νερό της πλημμύρας και τα αντικείμενα/επιφάνειες τα οποία/οι οποίες έχουν εκτεθεί σε αυτό.

Σε περίπτωση πιθανής δερματικής έκθεσης στα νερά των πλημμυρών (πόσο μάλλον ανοικτού τραύματος ή πληγής), πλύνετε με σαπούνι και νερό την περιοχή και επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Οδηγίες σε 5 βήματα

Ακολουθήστε τις συμβουλές για τον καθαρισμό όπως ακολουθούν ανά θεματικό πεδίο:

  1. Απομάκρυνση των ανθρώπων και των ζώων από την περιοχή που πρόκειται να καθαριστεί και να απολυμανθεί.
  2. Εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  3. Καθαρισμός εξωτερικών χώρων.
  4. Απολύμανση εξωτερικών χώρων.
  5. Αφαίρεση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας μετά το τέλος των εργασιών.

1. Απομάκρυνση των ανθρώπων και των ζώων από την περιοχή που πρόκειται να καθαριστεί και να απολυμανθεί

Σιγουρευτείτε ότι έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι και τα ζώα της περιοχής από τους χώρους που πρόκειται να καθαριστούν και να απολυμανθούν.

2. Εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας

  •  Εξασφαλίστε τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας για το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται.
  •  Εξασφαλίστε ότι το σύνολο του προσωπικού είναι εξοικειωμένο με τη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού.
  •  Ο εξοπλισμός προστασίας εφαρμόζεται πριν την είσοδο στο χώρο.
  •  Ο εξοπλισμός προστασίας περιλαμβάνει:
    •  Οφθαλμική προστασία. Προστατευτικά γυαλιά ή/και προσωπίδα που να πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές
    •  Αναπνευστική προστασία. Μάσκες αναπνευστικές προστασίας Ν95/ FFP2. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μάσκες μεγαλύτερου επιπέδου προστασίας. Σε περίπτωση χρήσης μόνο προστατευτικών γυαλιών χωρίς προσωπίδα, εφαρμόστε αδιάβροχη μάσκα.
    •  Προστατευτικά γάντια από καουτσούκ για βαριά εργασία.
    •  Αδιάβροχες μπότες ή γαλότσες από καουτσούκ. Προτείνονται μπότες ή γαλότσες με μεταλλική επένδυση στα δάχτυλα και να γίνεται χρήση κατάλληλης σόλας.
    •  Προστατευτική ενδυμασία. Μακρυμάνικη και αδιάβροχη ενδυμασία. Σε περίπτωση χρήσης ολόσωμης στολής πρέπει να είναι αδιάβροχη, με μακρύ μανίκι (και μανσέτα), ανθεκτική σε βαριά εργασία και κατά προτίμηση με λάστιχο στο κάτω μέρος.

οδηγίες

Εφαρμόστε τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, ως εξής:

Σημείωση: Σε περίπτωση ύπαρξης τραύματος ή ανοιχτής πληγής, συστήνεται αποστείρωση και κάλυψη με αδιάβροχους επιδέσμους προ της ένδυσης.

3. Καθαρισμός εξωτερικών χώρων

  • Απομακρύνετε απόβλητα, ρύπους και αντικείμενα από το πεδίο καθαρισμού.
  • Καθαρίστε τους δρόμους με νερό και χλωριούχο ή άλλο απολυμαντικό απορρυπαντικό, όπου είναι διαθέσιμο. Χρησιμοποιήστε αγωγούς διοχέτευσης ύδατος, τύπου μάνικας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη δημιουργία αερολύματος και μικροσταγονιδίων που μπορεί να εισπνευσθούν.

4. Απολύμανση εξωτερικών χώρων

• Απολυμάνετε με διάλυμα χλωρίου (υποχλωριώδους νατρίου)

Αρχικά διαβάστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος δίνοντας έμφαση στις αναφερόμενες πιθανές επιπτώσεις στην υγείας σας, στα μέσα προστασίας και τρόπους εφαρμογής τους. Ελέγξτε την συγκέντρωση του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του απολυμαντικού διαλύματος.

Παρασκευάστε το απολυμαντικό διάλυμα με τον ακόλουθο τρόπο, έχοντας πάντα εφαρμόσει πρώτα τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας:

  •  αν χρησιμοποιήσετε διάλυμα χλωρίνης συγκέντρωσης 5%: προσθέστε 20 L χλωρίνης σε 1.000 L νερού
  •  αν χρησιμοποιήσετε διάλυμα χλωρίνης συγκέντρωσης 10%: προσθέστε 10 L χλωρίνης σε 1.000 L νερού.
  •  αν χρησιμοποιήσετε διάλυμα χλωρίνης συγκέντρωσης 12%: 8 L χλωρίνης σε 1.000 L νερού
  • αν χρησιμοποιήσετε διάλυμα χλωρίνης συγκέντρωσης 15%: 7 L χλωρίνης σε 1.000 L νερού

Στη συνέχεια:

  • Αφήστε το διάλυμα να έρθει σε επαφή με τις επιφάνειες για τουλάχιστον 30 λεπτά. Εφόσον παρέλθουν τα 30 λεπτά, σε περίπτωση που απομείνουν υπολείμματα διαλύματος, ξεπλένετε με καθαρό νερό.
  • Αφού ξεπλύνετε, επιτρέψτε την πρόσβαση στο χώρο.

Σημείωση 1: Αν η παρασκευή του διαλύματος γίνει σε ανοιχτό χώρο, φροντίστε να εξασφαλίσετε επαρκείς ποσότητες καθαρού νερού για έκπλυση (δέρματος, οφθαλμών) σε περίπτωση έκθεσης στο διάλυμα.

Σημείωση 2: Αν χρησιμοποιηθεί υδροφόρα για την διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης, αυτή θα πρέπει να ξεπλυθεί μετά το πέρας της διαδικασίας.

5. Αφαίρεση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας

Αφαιρέστε τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες και κατόπιν, πλυθείτε.