Όχι Βορίδη για αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα! Τι είπε σε εκδήλωση

  • Iatropedia
Μπορεί όλοι οι παράγοντες της αγοράς φαρμάκου να διαμαρτύρονται πως τα 2 δις ευρώ είναι ένα άκρως περιορισμένο κονδύλι για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ασθενών, ο Μάκης Βορίδης όμως δε συζητά αύξηση του κονδυλίου εκτός κι αν…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μια κατάμεστη αίθουσα με εργαζόμενους και στελέχη της αγοράς φαρμάκου, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για το ελληνικό φάρμακο, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ξεκάθαρα πως η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί προς ώρας να αυξηθεί εάν τουλάχιστον δεν ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των διαθρωτικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί όπως το πλαφόν στις συνταγές, ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης κ.λ.π.

«Μιλώντας για τον προϋπολογισμό η απάντηση είναι πως το ποσό προέρχεται από το 1% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.

Για να πούμε αν φθάνει κάτι, θα έπρεπε να είχαμε κάνει εκείνες τις πολιτικές, κι εδώ έχει ευθύνη η πολιτεία, για τον έλεγχο της συνταγογράφησης το πλαφόν, τα πρωτόκολλα.

Όταν εφαρμοστούν όλα αυτά τότε μπορεί να ακουστεί το επιχείρημα ότι έγιναν όλες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και πάλι η δαπάνη δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Μέχρι να γίνουν αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση. Όταν εφαρμοσθούν όλα αυτά, τότε να δούμε τον προϋπολογισμό με έναν ορθολογικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Να σημειωθεί ότι η ΠΕΦ όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο Θεόδωρο Τρύφων, ζητά να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,060 δις ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται όμως εκτός των άλλων τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους, αλλά και το σύστημα «ένα ευρώ ανά συνταγή».