Όχι στην δημιουργία της νέας ΠΦΥ για ανασφάλιστους χωρίς την συμμετοχή γιατρών

  • Iatropedia
Την συμμετοχή τους στην ομάδα εργασίας για την αναδιαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διεκδικούν οι γιατροί της Αθήνας με επιστολή που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό που ανακοίνωσε την δημιουργία της.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο ΙΣΑ ζητά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να προσεφέρουν οι γιατροί τις ειδικές γνώσεις και την τεχνογνωσία που διαθέτουν στην δημιουργία της νέας ΠΦΥ που προανήγγειλε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στόχο έχει να αποκτήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Αντί αυτού, οι γιατροί έχουν αποκλειστεί από την ομάδα εργασίας η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και των διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, εκπροσώπους τάλλων συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής) και στελέχη της ΗΔΙΚΑ. Επίσης, θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, Γεώργιος Βήχας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΙΣΑ

Σύμφωνα με την Υ.Α που αφορά στη σύσταση ομάδας εργασίας για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ, το έργο της Ομάδας Εργασίας αυτής θα είναι η σύνταξη ενός κειμένου θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη ενιαίας και ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Υ.Α προσδιορίζει τα πρόσωπα που θα αποτελούν την Ομάδα εργασίας, όπου μετέχουν ιατροί κοινωνικής Ιατρικής και Γενικής Ιατρικής , δεν συγκαταλέγεται όμως κανείς εκπρόσωπος ιατρικού φορέα ή συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας είναι αναγκαία η εκπροσώπηση του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, ώστε να γίνουν γνωστά τα αιτήματα σύσσωμου του ιατρικού κόσμου, αλλά και για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο έτος όταν τροποποιήθηκε πρόχειρα και βιαστικά το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας» (Π.Ε.Δ.Υ) και ο σκοπός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το παρωχημένο σύστημα του gate-keeping έχει εγκαταλειφθεί γιατί καθυστερεί τον άρρωστο και αυξάνει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης όταν ο ασθενής ταλαιπωρείται από τον έναν γιατρό στον άλλον χωρίς αποτέλεσμα.

Θέλουμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε την πάγια άποψη μας ότι μέσω ενός ολοκληρωμένου υγειονομικού συστήματος, διατηρούμε την Υγεία των πολιτών και αυξάνουμε το μέσο όρο ζωής τους. Γι αυτό, κάθε μεταρρύθμισή της Υγείας πρέπει να λαμβάνει χώρα με μόνη στόχευση το όφελος του ασθενή πολίτη και τη βέλτιστη δυνατή παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο κόστος (cost/benefit ratio): το χαμηλότερο κόστος στην Οικονομία και το χαμηλότερο κόστος στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Πρωταρχικός στόχος είναι η κάλυψη των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσα από την επαρκή και αποτελεσματική αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που έχει την τύχη να διαθέτει η χώρα μας.

Οι ιατρικοί φορείς γνωρίζουν το ζήτημα και δύνανται να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και τη μεγάλη εμπειρία τους σε αυτά τα ζητήματα , ως εκ τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη επιτροπή και προσδοκούμε ότι θα μεριμνήσετε για αυτό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν