Όχι υδροξυχλωροκίνη σε πάσχοντες από πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα των χεριών

  • Iatropedia
Πρόσφατες δοκιμές που πραγματοποίησαν ερευνητές στην Ολλανδία έδειξαν ότι τα αποτελέσματα της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα των χεριών δεν δικαιολογούν πλέον την συνέχιση της συνταγογράφησής της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρεμβατικής δοκιμής τα οποία παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρευματισμών EULAR 2015, η ημερήσια στοματική λήψη 400mg του αντιρρευματικού φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη (hydroxychloroquine) για ένα διάστημα 24 εβδομάδων δεν κατάφερε να μειώσει ήπιας έως μέτριας έντασης πόνο σε πάσχοντες από πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα των χεριών, ούτε βελτίωσε την γενική φυσική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των ασθενών. Γι’ αυτό, ειδικοί υποστηρίζουν τώρα πως το συγκεκριμένο φάρμακο δεν θα πρέπει πλέον να συνταγογραφείται.

«Τα ευρήματα της δοκιμής δεν συνηγορούν υπέρ της συνταγογράφησης της υδροξυχλωροκίνης» λέει η επικεφαλής της σχετικής έρευνας Natalja M. Basoski από το Τμήμα Ρευματολογίας του νοσοκομείου Maasstad Ziekenhuis στο Ρότερνταμ. «Ωστόσο θα απαιτηθεί περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να διευκρινισθεί αν η υδροξυχλωροκίνη ανακουφίζει από τον πόνο σε άλλες περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας χεριών» προσθέτει.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας, προκαλώντας σημαντικό πόνο στις αρθρώσεις και αναπηρία. Οι φαρμακευτικές επιλογές αντιμετώπισής της είναι περιορισμένες καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικές μόνο για σύντομες περιόδους και χωρίς να έχουν τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους πάσχοντες ενώ πολλά φάρμακα έχουν παρενέργειες που περιορίζουν την χρήση τους. Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείτο επιτυχώς σε ασθενείς με ήπια ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις επί χρόνια και εκτιμάτο ότι θα λειτουργούσε το ίδιο καλά και στην οστεοαρθρίτιδα των χεριών, ωστόσο, όπως έδειξαν και μετρήσεις βάσει του Australian Canadian Hand Osteoarthritis Index, το φάρμακο δεν είχε συνολική επίδραση στον πόνο, την δυσκολία κινήσεων και την ακαμψία των αρθρώσεων.