Ο σπουδαίος δρ. Michiaki Takahashi στο σημερινό Google doodle: Ποιο σωτήριο εμβόλιο ανακάλυψε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Michiaki Takahashi
Το σημερινό Doodle της Google τιμά τον Ιάπωνα ιολόγο δρ. Michiaki Takahashi, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς.

Το εμβόλιο του δρ. Michiaki Takahashi έχει από τότε χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ως αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη αυτής της μεταδοτικής ιογενούς νόσου.

Michiaki Takahashi

Το σημερινό Doodle της Google, όπως το σχεδίασε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Tatsuro Kiuchi

Ο δρ. Michiaki Takahashi γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Πήρε το πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα το 1959. Μετά από μελέτη για ιούς ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ο δρ. Takahashi κέρδισε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο γιος του εμφάνισε μια σοβαρή κρίση ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να στρέψει την προσοχή του προς την καταπολέμηση αυτής της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας.

Ο δρ. Michiaki Takahashi επέστρεψε στην Ιαπωνία το 1965 και άρχισε να καλλιεργεί ζωντανούς αλλά εξασθενημένους ιούς της ανεμοβλογιάς σε ζωικό και ανθρώπινο ιστό. Μετά από μόλις πέντε χρόνια, το εμβόλιο ήταν έτοιμο για κλινικές δοκιμές. Το 1974, ο δρ. Takahashi είχε αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο που στοχεύει τον ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε αυστηρή έρευνα με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το 1986, το Ίδρυμα Ερευνών για Μικροβιακές Ασθένειες του Πανεπιστημίου της Οσάκα ξεκίνησε την κυκλοφορία στην Ιαπωνία ως το μοναδικό εμβόλιο ανεμοβλογιάς που εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το σωτήριο εμβόλιο που ανακάλυψε ο δρ. Takahashi χρησιμοποιήθηκε σύντομα σε περισσότερες από 80 χώρες.

Το 1994, ο ίδιος διορίστηκε διευθυντής της Ομάδας Μελέτης Μικροβιακών Ασθενειών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, μια θέση που κράτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Χάρη στις καινοτομίες του, εκατομμύρια περιπτώσεις ανεμοβλογιάς αποτρέπονται κάθε χρόνο.

Πηγή: https://www.google.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδικές ασθένειες: Τι πρέπει να ξέρετε για την ανεμοβλογιά