Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κ.Φρουζής στο iatropedia.gr: «Δεν θα στερήσουμε φάρμακα από τους Έλληνες»

  • Iatropedia
Για όλους και για όλα μιλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζής ζωντανά από το studio του iatropedia.gr

10-07-2013 / 14:00

Ο πρόεδρος του (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνος Φρουζήςαναφέρθηκε τόσο στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και στις προσπάθειες που κάνει ο σύνδεσμος των φαρμακοβιομηχάνων να διατηρήσει ο Έλληνας ασθενής το επίπεδο των φαρμάκων και της θεραπείας του. Τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν πληρωθούν οι φαρμακοβιομηχανίες είναι πιθανόν να υπάρξει αποεπένδυση.

Για τον νέο Υπουργό Υγείας τόνισε: «είναι καθήκον μας να συνεργαζόμαστε με την ηγεσία του υπουργείου. Φαίνεται ότι θέλουν να κάνουν πράγματα. Χρειαζόμαστε τομές στον χώρο. Υπάρχει θετική σκέψη αλλά όλα θα κριθούν στην πράξη.”

Για τα χρήματα που χρωστάει το κράτος στις φαρμακοβιομηχανίες είπε: «Η χώρα παίρνει χρήματα από τους δανειστές για τις υποχρεώσεις της προς τους ιδιώτες. Μας χρωστούν 1,5 δις από το 2010, δεν πληρωθήκαμε το 2012 από το δημόσιο. (νοσοκομεία, ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ) και τα χρέη συσσωρεύονται . Τα χρήματα θα τα πάρουμε. Και όχι κουρεμένα. Η συνεισφορά μας στη μείωση των δαπανών είναι μεγάλη της τάξης του 55%.Το 2012 πληρώθηκαν όλοι οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ πλην της φαρμακοβιομηχανίας»

Ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε και στις τιμές των φαρμάκων και τόνισε ότι στη χώρα μας έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα από όλη την Ευρώπη: «Στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Όσο και εάν φαίνονται ακριβά. Σήμερα τα πάντα είναι ακριβά σε σχέση με τα εισοδήματα.» Ενώ για το φαινόμενο να εξαφανίζονται τα φάρμακα από τα ελληνικά ράφια για να πωληθούν ακριβότερα στο εξωτερικό είπε: «Τα φάρμακα εξαφανίζονται προς το εξωτερικό επειδή έχουμε χαμηλές τιμές. Οι εξαγωγές επιτρέπονται εφόσον υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Αλλά μάλλον το σύστημα δεν είναι τόσο στεγανό. Δεν ευθυνόμαστε εμείς. Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τις φαρμακαποθήκες.»

Η οικονομική κρίση απασχολεί έντονα τον σύνδεσμο. Το εφιαλτικό σενάριο είναι: «Με την κρίση δεν πρέπει να μας τρομάζει μήπως φύγουν οι εταιρίες από την Ελλάδα, αλλά μήπως αποεπενδύσουν από την Ελλάδα. Σήμερα απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι στις φαρμακοβιομηχανίες αλλά οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν λόγω του φαρμάκου είναι 130.000»

Για τα γενόσημα φάρμακα τόνισε: «τα γενοσημα υπάρχουν επειδή υπάρχουν και τα πρωτότυπα που χάνουν την πατέντα τους. Όλα συνεισφέρουν στην ποιότητα και στο προσδόκιμο ζωής. Όλα συνεισφέρουν γενικότερα στην υγεία. «

Για την έλλειψη φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες ο κ. Φρουζής ήταν κατηγορηματικός: «Εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Από τα μηνύματα που παίρνουμε από το υπουργείο αυτό θα γίνει μάλλον από Σεπτέμβριο.»

Σάλος είχε προκληθεί με τα ταξιδάκια και τα δωράκια των γιατρών στα διάφορα συνέδρια από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτά άλλαξαν. Συγκεκριμένα όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ: «πήραμε αυστηρά και δραστικά μέτρα πριν 1 χρόνο. Κόψαμε πάρα πολλά από ταξίδια και αμοιβές. Κόψαμε όλα τα συνέδρια εκτός Ευρώπης που είναι σε διάφορα τουριστικά θέρετρα»

Τέλος ανέλυσε τους στόχους του ΣΦΕΕ που είναι: «Έχουμε 3 άξονες: α) διασφαλίζουμε τα φάρμακα και τις θεραπείες, β) να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες υγείας για να γίνει το σύστημα βιώσιμο γ) εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνου Φρουζή