Ο πόλεμος με τον Έμπολα δεν τελείωσε ακόμη

  • Iatropedia
Σε διπλό μέτωπο δίδεται η μάχη κατά του φονικού Έμπολα στην Αφρική: την ώρα που ερευνητές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού, μια άλλη «μάχη» δίδεται κόντρα σε παραδόσεις που δεν συνάδουν με την σοβαρότητα μιας θανατηφόρου επιδημίας…

Στην Γουϊνέα, μεταφέρουν τα πτώματα συγγενών τους που πέθαναν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους με το… λεωφορείο για να ταφούν, όπως καλούν οι παραδόσεις, στον τόπο που γεννήθηκαν. Μόνο που ο θανατηφόρος ιός παραμένει «ζωντανός» και εξαιρετικά μολυσματικός για αρκετό διάστημα ακόμη και στις σωρούς των θυμάτων του. Οι υγειονομικές αρχές και τα διεθνή συνεργεία αρωγής δεν παύουν να τονίζουν την σημασία των μέτρων προστασίας, όμως η τήρηση παραδόσεων αιώνων φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική: τα πτώματα ταξιδεύουν «μεταμφιεσμένα» μαζί με τους επιβάτες και αν το λεωφορείο πέσει σε μπλόκο για υγειονομικό έλεγχο, οι συγγενείς σηκώνουν… όρθια την σωρό ανάμεσά τους για να μην ξεχωρίζει!

Δεν είναι τυχαίο που τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα αυτή τον τελευταίο μήνα –τουλάχιστον 27 νέα περιστατικά, σε μόλις μια εβδομάδα. Κόντρα στην σοβαρότερη επιδημία αιμορραγικού πυρετού με πέντε φορές περισσότερους νεκρούς απ’ όλες τις προηγούμενες επιδημίες Έμπολα μαζί, μια βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασε ένα καινοτόμο σύστημα για την αναχαίτιση της νόσου. Το προηγμένο λογισμικό που ανέπτυξε η Deontics ώστε οι γιατροί στην Βρετανία να παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου επιστρέφοντας από περιοχές όπου ο ιός κάνει θραύση κάνοντας χρήση της γνώσης των ειδικών εκεί, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί τώρα και στις χώρες της Δ. Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα και άλλους ιογενείς αιμορραγικούς πυρετούς.

Το σύστημα θα στέλνει σε κινητά οδηγίες ειδικών για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών επιτόπου, δίδοντας μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε περίπτωση ώστε οι πολυάσχολοι γιατροί εκεί να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, περιορίζοντας τα ιατρικά λάθη και τους θανάτους από την εξάπλωση της νόσου. Η σχετική τεχνολογία της Deontics θα καταστήσει τις οδηγίες αυτές διαθέσιμες και στο προσωπικό νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υπηρεσιών υγείας που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε μολυσματικές ασθένειες.