Ο πόλεμος ιδιωτικών κλινικών-ΕΟΠΥΥ! Μόνο με ρευστό οι νοσηλείες

  • Iatropedia
Σε σίριαλ μετατρέπεται η μάχη μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών παρόχων καθώς ο οργανισμός που χρωστά σε όποιον ...μιλά ελληνικά, βρίσκεται για άλλη μια φορά απέναντι με τις ιδιωτικές κλινικές που ξεκίνησαν επίσχεση. Κάπου εκεί στη ...μέση βρίσκονται οι ασθενείς που πρέπει για άλλη μια φορά να πληρώνουν τη νοσηλεία από την τσέπη τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέος πόλεμος φυσικά σε βάρος των Ελλήνων ασθενών έχει ξεσπάσει αυτή τη φορά μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών. Οι “κλινικάρχες” που διαμαρτύρονται για τα χρέη του οργανισμού που λιμνάζουν εδώ και χρόνια αλλά και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις, τα κουρέματα καθώς για για το πλαφόν που επιβάλλεται στην κατανομή των κονδυλίων, έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη 3 Ιουλίου επίσχεση στον Οργανισμό.

Οι ασθενείς που θα νοσηλεύονται θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ από την πλευρά του σημειώνει πως όποιος κόψει την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία , θα χάσει τη σύμβασή του με τον οργανισμό.

Από τον άτυπο αυτόν πόλεμο τη γλιτώνουν όπως φαίνεται μόνο οι νεφροπαθείς οι οποίοι θα μπορούν κανονικά να κάνουν τις θεραπείες τους στον ιδιωτικό τομέα, όπως διευκρινίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.

Η διοίκηση πάντως του οργανισμού υποστηρίζει: “ Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (Π.Ε.Ι.Κ.) να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά.

Οι λόγοι που επικαλείται η ΠΕΙΚ για την επίσχεση εργασίας είναι αβάσιμοι και επομένως, προσχηματικοί. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011, έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ)”.

Παράλληλα τονίζεται: “Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής.

Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό, θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Επίσης γνωρίζουν ότι για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δοθεί εντολή οριστικοποίησης και αποπληρωμής του Μαρτίου του 2014”.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για αντικοινωνική και αντισυμβατική επίσχεση και συμπληρώνει με νόημα: “Όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα χρήματα λείπουν στον ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις;

Στον πάγο ακόμη οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας: Όλο το παρασκήνιο!

Δείτε πως οι δημοσιογράφοι “πολεμούν” την Ηπατίτιδα! (ΦΩΤΟ)

Τελικά..οι Γερμανοί είναι φίλοι μας: Τι λέει για το ΕΣΥ ο Γερμανός παρατηρητής στην Ελλάδα!